SPRM sita Menara Ilham milik Daim Zainuddin?

SPRM sita Menara Ilham milik Daim Zainuddin?

 

Menara Ilham bernilai berjuta-juta dolar, sebuah bangunan komersial milik keluarga mantan menteri kewangan Malaysia, Daim Zainuddin, telah disita oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), menurut sumber, dalam peningkatan mendadak terhadap siasatan berterusan ke atas kontroversi urus niaga oleh entiti korporat yang sebelum ini ditadbir oleh UMNO.

Eksekutif kewangan yang rapat dengan Encik Daim, yang memegang kuasa besar semasa Dr Mahathir Mohamad menyandang jawatan perdana menteri sebanyak dua kali, memberitahu Mediacorp bahawa rampasan itu dijalankan pada Khamis (21 Dis), berikutan keengganan mantan ahli politik itu untuk mematuhi petisyen daripada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) bagi mengisytiharkan pegangan kewangan beliau dan keluarganya.

Tindakan SPRM terhadap Encik Daim adalah sebahagian daripada siasatan antipengubahan wang haram yang bermula pada akhir Mei ke atas transaksi korporat bernilai RM2.3 bilion pada November 1997 melibatkan Renong Bhd dan United Engineers Malaysia Bhd (UEM), dua entiti yang merupakan bekas tunggak perniagaan yang terikat dengan UMNO ketika ia mentadbir Malaysia.

Pegawai SPRM tidak dapat dihubungi untuk mendapatkan ulasan segera dan Encik Daim, yang berkhidmat sebagai bendahari UMNO antara 1984 dan 2001, juga tidak mahu mengulas.

Eksekutif kewangan yang rapat dengan Encik Daim berkata bahawa mantan ahli politik itu menerima arahan daripada SPRM pada akhir Mei untuk mengisytiharkan pegangan kewangannya dan aset lain milik ahli keluarganya.

Tetapi Encik Daim menolak permintaan tersebut dan sebaliknya menegaskan semasa disoal oleh pegawai SPRM bahawa beliau tidak ada kena-mengena dengan perjanjian Renong-UEM.

Encik Daim menegaskan bahawa perjanjian korporat, yang melibatkan UEM memperoleh 33 peratus kepentingan dalam Renong, adalah semata-mata transaksi korporat antara syarikat yang ditadbir oleh pengurusan, lembaga pengarah dan pemegang saham masing-masing, kata eksekutif kewangan yang rapat dengan mantan ahli politik itu.

Encik Daim juga meminta lanjutan untuk memberikan butiran mengenai pegangan kewangannya dan meminta SPRM mendedahkan sebab di sebalik petisyen pengisytiharan aset, termasuk dakwaan beliau disiasat kerana melakukan kesalahan.

Sumber-sumber memberitahu Mediacorp bahawa pada awal Disember, Encik Daim telah menerima pemberitahuan daripada SPRM bahawa beliau tidak lagi akan menerima sebarang tempoh lanjutan, yang membawa kepada rampasan Menara Ilham pada Khamis (21 Dis).

Di bawah perintah sita itu, SPRM akan mengambil alih hartanah tersebut.

Sumber : CNA/AE/ae