Staff wanita baru masuk goda sampai terlanjur, pemuda ini nekad resign kerja arkitek jadi pembantu kedai saja

Staff wanita baru masuk goda sampai terlanjur, pemuda ini nekad resign kerja arkitek jadi pembantu kedai saja

 

Berniat untuk menamatkan zaman bujang, seorang arkitek membuka hatinya untuk mengenali rakan sekerjanya dengan lebih rapat.

Mula berhubung di luar waktu kerja, bibit percintaan antara mereka timbul apabila sering meluangkan masa untuk keluar ‘dating’ bersama.

Kononnya ingin meluahkan rasa cinta yang membuak-buak, pasangan itu akhirnya terlanjur setelah lima bulan berkenalan.

Kali pertama terlanjur dengan wanita, mula timbul rasa bersalah dan berdosa di sudut hati pemuda yang berusia lewat 20-an itu.

Tidak ingin terus melakukan dosa, lelaki itu menerima tamparan hebat apabila kekasihnya malah menolak mentah-mentah lamarannya.

“Padahal sebelum ini, kami asyik cakap pasal kahwin je. Alasan Dy (kekasih) sebab masih tak stabil, dia nak jadi seorang wanita yang berdikari.

“Dalam 2, 3 tahun lagi baru dia cakap nak kahwin. Aku jadi makin kusut, terpaku, dah buntu. Hati aku jadi makin resah dan masih tak keruan,” katanya.

Berkongsi tempat kerja yang sama, lelaki itu kemudian memutuskan untuk berhenti kerja setelah Dy berubah dan memutuskan hubungan mereka.

“Dulu aku boleh dapat gaji sampai 5 angka, sekarang aku hanya bekerja pembantu kedai runcit dengan gaji bawah paras gaji minimum.

“Tak mengapalah, kedai runcit ini pun bersebelahan dengan Masjid, jadi aku boleh baiki diri aku dengan berjemaah 5 waktu disini.” Kesalnya.