“Suami curang tak panjang umur” – Pilihlah untuk setia, tentu tak berani untuk mendua

“Suami curang tak panjang umur” – Pilihlah untuk setia, tentu tak berani untuk mendua

 

Pilihlah untuk setia. Kenapa perlu nak cari yang lain, kalau yang ada itu adalah yang terbaik, nanti menyesal tak sudah. Mungkin bagi lelaki sekadar untuk suka-suka, tapi akhirnya makan diri.

Curang dengan pasangan bukanlah perkara yang ditakdirkan. Kalau tak ada angin manakan pula pokok bergoyang. Kalau tak mencari dan terhegeh-hegeh tak mungkin ia terjadi.

Bila dah ada pasangan hidup, bersyukurlah. Itulah yang melengkapkan kehidupan kita. Jangan bermain dengan api dan pilihlah untuk setia. Apa lagi yang tak cukup?

Kalau itu sudah mempunyai segalanya, tiada sebab untuk berlaku curang dengan pasangan. Perkongsian menarik Rohana Saad yang mengatakan suami curang lebih cepat mati. Betul ke?

Pilihlah Untuk Setia, Itulah Sebaiknya

Dah berpunya tapi melayan. Bila dah tersuka dikatakan takdir Tuhan. Ini bullshit kau tahu tak?.

Setia atau curang, bukan bergantung pada lelaki atau perempuan tapi bergantung pada akal fikiran.

Curang itu pilihan bukan kesilapan, so jangan salahkan orang lain dan jangan salahkan takdir. Kita nak sesuatu pun atas pilihan kita sendiri dan kemahuan diri sendiri. Kalau kau pilih untuk setia, kau tak akan berani mendua.

Kalau nak setia, duduk jauh pun tetap setia. Kalau nak curang, duduk sebelah pun boleh curang.

Kalau isteri dah “perfect” pandai masak, pandai jaga suami dan anak-anak, tapi kalau suami nak curang, dia curang juga. Bila suami sakit, isteri sibuk nak jaga dia.

Bila isteri sakit, suami sibuk nak cari pengganti dia, betulkan? Jadi suami ni, jangan sesekali curang dengan isteri, sebab bila kau curang.. dia tak akan sama macam dulu lagi.

Kenapa curang? Sebab ingat akan dapat yang lebih baik? Tak. Sebenarnya bila kau curang, kau akan kehilangan seseorang yang sememangnya cuba menjadi
Terbaik untuk kau. Tapi kau tamak.

Nak juga cari lain. Susah nak cantumkan hati isteri yang telah hancur. Nak dia layan kau macam dulu pun susah. Jadi, jangan cuba-cuba untuk curang. Hati yang terluka tak mungkin kembali seperti asal, beringat-ingatlah. Bukan mudah untuk merawat luka, kalau sembuh sekalipun parutnya tetap ada.

Bergantung Pada Diri Sendiri

Mengikut kajian, suami curang lebih cepat mati. Kecurangan lelaki yang sudah berkahwin boleh meningkatkan risiko serangan sakit jantung.

Curang perlu bekerja keras, kena padam mesej, lock phone dan kena fikir ayat-ayat untuk menipu. Terlalu susah untuk curang, baik setia je. Pada suami diluar sana dan bakal suami, tolong laaaaa fikirkan hati dan perasaan isteri korang. Sebelum ada hati nak cari lain ingatlah masa susah dulu sama-sama, masa dah senang apa pasal pulak nak bagi isteri kau madu?.

Tidak semua suami adalah sampah dan tidak semua wanita juga adalah suci tanpa pernah melakukan kesilapan.

Hakikatnya, segalanya bergantung kepada diri sendiri. Jangan terlalu mencari kesempurnaan, baikilah perhubungan. Bagi si perempuan yang menjadi orang ketiga, sailang hak orang pun pilihan.

Kau dah tahu orang tu suami orang, kau boleh je tak melayan. Kau boleh je jauhkan diri. Tapi kau tetap memilih nak membina bahagia atas derita orang lain. Jangan risau, kifarah kejap je sampai.