Sultan Nazrin dan keluarga naik ETS dari Ipoh ke KL tanpa pengiring jadi bualan ramai

Sultan Nazrin dan keluarga naik ETS dari Ipoh ke KL tanpa pengiring jadi bualan ramai

 

Bukannya satu rahsia lagi sekarang bahawa Timbalan Agong yang kini merangkap Pemangku Agong Sultan Nazrin Perak mempunyai biodata yang agak menarik dan mengagumkan.

Harus diingat, baginda adalah Fellow Kehormat Worcester College, Universiti Oxford dan juga Magdalene College, Universiti Cambridge; Ahli Pemegang Amanah Pusat Pe­ngajian Islam Universiti Oxford, Felo Diraja Institusi Pertahanan dan Keselamatan Malaysia (Malaysia Institute of Defense and Security); Felo Diraja Institut Ka­jian Strategi dan Hubungan Antarabangsa Malaysia (Institute of Stra­tegic and International Stu­dies); Felo Diraja Institut Keselamatan Awam Malaysia dan Penaung Diraja kepada Pusat Kewangan Islam Antarabangsa Malaysia.

Dengan latar belakang pendidikan yang hebat, tidak hairanlah baginda sering diundang untuk menyampaikan ucaptama di majlis-majlis dalam dan luar negara.

Baginda sering memberikan pandangan dan buah fikirannya dalam pelbagai isu mencakupi politik, sosial, ekonomi, kema­syarakatan, agama serta isu semasa yang sering diikuti dengan penuh minat oleh rakyat selain menjadi bahan perbincangan ilmiah serta bualan orang ramai.

Di negeri baginda sendiri umpa­manya, Sultan Nazrin memperkenalkan amalan mulia menghormati agama antaranya menitahkan bacaan ayat-ayat suci al-Quran sebelum majlis rasmi kerajaan.

Tambahan pula, beliau merupakan lulusan Harvard, pemegang PhD dan penulis buku. Selain itu, Sultan Nazrin juga selalu dilihat menjalani hidupnya seperti orang biasa. Sama seperti anda dan saya!

Ini terbukti apabila rakan kongsi netizen berkongsi gambar Sultan Nazrin dan keluarganya menggunakan ETS (Electric Train Service) di Twitter.

“Terserempak Keluarga Diraja Ini Tanpa Pengiring Naik ETS,” – Pemangku YDP Agong Jadi Buah Mulut Rakyat

Baginda turut sempat meluangkan masa merakamkan gambar kenangan bersama orang ramai.

Sikap seperti ini, sememangnya menjadikan seseorang Raja Melayu akan lebih dekat di hati rakyat jelata apabila sesekali, baginda sudi mencemar duli untuk santai bersama-sama rakyat.

Setelah post tersebut menjadi vira4 di media s0sial, ramai rakyat Malaysia meluahkan rasa gembira dengan apa yang terjadi kerana keluarga kerabat diraja itu sangatlah rendah diri seolah-olah menjalani kehidupan yang mudah dan seperti rakyat biasa.

Semasa artikel ini dihasilkan, post tersebut telah pun mendapat lebih daripada 3.4k tweet dan lebih daripada 5.1k tanda like. Tertarik dengan peribadi keluarga diraja Perak ini, ramai yang menyatakan kekaguman mereka di bahagian komen jawatan itu. Beberapa komen adalah seperti yang ditunjukkan di bawah:

Selain memuji keluarga diraja ini, n3tizen juga mula berkongsi pengalaman peribadi mereka terserempak dengan Sultan Nazrin dan keluarga. Salah seorang n3tizen berkongsi bahawa dia pernah melayan keluarga diraja Perak di sebuah restoran pada suatu masa dulu.

Beliau berkata bahawa Sultan Nazrin dan isterinya adalah orang yang sangat baik, dan anak-anak mereka juga berperilaku sopan. Seorang lagi berkongsi bahawa dia pernah berjumpa Sultan di KLCC Foodcourt di aras 4.

Dia menjelaskan bahawa dia sangat terkejut dengan kehadiran Sultan Nazrin dan dia hanya mampu mengucapkan kata “Tuanku”.

Manakala perkongsian terakhir yang menarik perhatian kami adalah mengenai cerita seorang n3tizen ini yang katanya pernah melihat Sultan Nazrin di Kinokuniya KLCC sedang memilih buku untuk dibeli bukan sekali tapi beberapi kali.

Rupanya Sultan Nazrin ni seorang ulat buku.

Netizen turut berkongsi cerita bahawa Sultan Nazrin merupakan pelanggan tetap di kedai buku itu malah Sultan Nazrin membawa sendiri bakul untuk mengisi buku pilihannya sendiri!

Lebih mengejutkan beliau juga turut beratur bersama-sama orang awam semasa di kaunter pembayaran. Wah!

Selain itu, baginda aktif dalam program amal dan kemasyarakatan untuk kepentingan rakyat, khususnya bagi membantu golo­ngan miskin dan kurang bernasib baik.

Keprihatinan baginda terhadap kepayahan rakyat terserlah apabila tidak kekok menaiki bot dan menin­jau pusat-pusat pemindahan yang menempatkan mangs banjlr ketika bencna alam itu me­landa negeri Perak.