Sumbangan Tunai Rahmah Fasa 1 akan mula dibayar mulai esok

Sumbangan Tunai Rahmah Fasa 1 akan mula dibayar mulai esok

 

Pembayaran Fasa 1 Sumbangan Tunai Rahmah (STR) kepada 8.7 juta golongan B40 bernilai RM1.67 bilion akan dikreditkan ke dalam akaun bank penerima berdaftar di pangkalan data STR secara berperingkat mulai 17 Januari ini.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, berkata penerima STR di kawasan pedalaman termasuk Sabah dan Sarawak yang mempunyai akaun bank atau tiada akaun bank akan turut menerima pembayaran itu pada tarikh sama.

“Penerima STR yang tiada akaun bank juga boleh membuat penunaian di Cawangan Bank Simpanan Nasional (BSN) mulai 17 Januari ini,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Semakan status pembayaran akan dibuka mulai 17 Januari 2023 dan maklumat lanjut berkaitan pembayaran ini boleh dirujuk Soalan Lazim (FAQ) di Portal Rasmi STR melalui pautan https://bantuantunai.hasil.gov.my.

STR fasa 1 membabitkan kategori penerima isu rumah berjumlah empat juta dengan kadar RM300, 1.2 juta warga emas tanpa pasangan bagi kadar RM100 manakala 3.5 juta golongan bujang menerima RM100.

Anwar yang juga Menteri Kewangan, berkata program bantuan tunai untuk B40 di bawah Kementerian Kewangan itu dijenamakan semula kepada STR dan akan terus ditambah baik.

Beliau memutuskan supaya STR Fasa 1 untuk golongan B40 diawalkan kepada Januari ini berbanding perancangan awal pada Mac depan bagi meringankan beban sara hidup rakyat.

“Kerajaan Perpaduan menekankan pendekatan rahmah dalam membela nasib rakyat susah terutamanya golongan rentan dan mudah terjejas.

“Selaras dengan itu, kerajaan telah memperkenalkan konsep Payung Rahmah sebagai induk kepada initiatif-initiatif membantu golongan kurang berkemampuan dalam mendepani cabaran kos sara hidup,” katanya.