Sumber beritahu Muhyiddin mahu undur diri

Sumber beritahu Muhyiddin mahu undur diri

Setelah gagal meyakinkan Yang di-Pertuan Agong untuk meletakkan negara ini di bawah pemerintahan darurat Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin sedang mempertimbangkan untuk letak jawatan.

Sejurus sahaja YDPA bertitah menolak cadangan itu, Muhyiddin lewat malam tadi mengadakan pertemuan bersama beberapa menteri Kabinet di Bukit Damansara.

Para menteri, dan juga anggota parlimen berkumpul di kediaman perdana menteri untuk meyakinkannya agar Muhyiddin tidak mengundurkan diri.

Mereka diketuai oleh Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali dan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hamzah Zainudin.

Kereta para pemimpin dilihat meninggalkan rumah Muhyiddin sekitar jam 11.20 malam tadi.

“Nampaknya kekalahan itu mungkin telah merugikan Muhyiddin, dan ada yang mengatakan bahawa dia ingin melakukan mengundurkan diri, tetapi diminta untuk terus bertahan oleh Azmin dan yang lain,” lapor The Vibers.

Seorang anggota kanan Bersatu juga memberitahu sebahagian daripada mereka dipanggil ke rumah Muhyiddin.

Jumaat baru-baru ini, Muhyiddin menghadap Agong bagi mengisytiharkan negara ini di bawah undang-undang darurat selepas dipersetujui oleh Kabinet.

Agong bertitah akan mengadakan runding dengan Majlis Raja-raja Melayu berhubung cadangan Muhyiddin itu, selepas mengadakan pertemuan semalam Agong menitahkan tiada keperluan untuk mengisytiharkan darurat kerana negara terus berada dalam aman sejahtera.

Agong menolak cadangan Muhyiddin, dan sebaliknya, menyuruh para politikus negara itu berhenti berpolitik dan fokus memerangi Covid-19 dan menghidupkan kembali ekonomi.

 

Sumber: malaysiadateline