Sumber dedahkan JAKIM antara punca kenaikan harga ayam

Sumber dedahkan JAKIM antara punca kenaikan harga ayam

Malaysia kini mengalami kekurangan ayam kerana pengeluaran tempatan gagal menampung permintaan.

Pendekatan kawal selia Malaysia yang kuno dan terlalu bersemangat terhadap ekonomi merosakkan dinamik perdagangan ayam.

Menetapkan harga maksimum RM 9.30 sepanjang tahun baharu Cina dan musim perayaan, manakala mengawal import melalui Permit Diluluskan (AP) terpilih atau lesen import memesongkan pasaran sehingga menjejaskan pengguna.

Pengguna tahunan ayam Malaysia adalah hampir 50 kilogram setiap orang, sumber utama protein untuk rakyat Malaysia.

Ini bersamaan dengan 1,62 juta tan penggunaan setahun, di mana 98.4 peratus daripadanya dibekalkan oleh pengeluar domestik pada 2019.

Lebihan kapasiti domestik membekalkan 37 peratus keperluan penggunaan Singapura. Terdapat kira-kira 25 pengeluar utama di Malaysia termasuk syarikat seperti Leong Hup Holdings, QSR Brands, FFM, Hy-Fresh dan Sum Soon.

Terdapat juga pelbagai pengeluar kecil dan sederhana dalam industri. Syarikat-syarikat ini cenderung aktif merentasi rantaian bekalan, dengan itu menyepadukan industri.

Industri ayam itik telah menjadi cahaya bersinar terang bagi industri ternakan.

Sangat automatik dan padat modal, ia adalah satu-satunya sektor yang menghasilkan lebihan untuk keperluan negara, meninggalkan pengeluaran lembu dan kambing jauh di belakang.

Semasa pandemik, pengeluar tempatan telah menghadapi kenaikan 30 peratus dalam kos pengeluaran. Makanan jagung dan kacang soya yang membentuk lebih daripada 60 peratus kos pengeluaran telah meningkat disebabkan oleh kelemahan Ringgit, dan kenaikan kos penghantaran.

Selain itu, gangguan rantaian bekalan telah menyebabkan kekurangan bahan tambahan makanan, menghalang pengeluaran.

Skim Kawalan Harga Keluarga Malaysia sementara yang telah menambat harga maksimum ayam kepada RM 8.00 borong, dan RM 9.30 runcit memerah margin keuntungan pengeluar.

Banyak pengeluar kecil hingga sederhana mengalami kerugian kewangan yang besar. Tanpa sebarang subsidi kerajaan untuk membantu, sesetengah pengeluar telah beralih kepada pengeluaran produk pengguna berasaskan ayam nilai tambah lain untuk melarikan diri daripada kawalan harga. Yang lain menjual pengeluaran mereka di pasaran gelap di luar kawalan harga.

Disember lalu, menteri perdagangan dalam negeri Alexander Nanta Linggi memberi jaminan kepada pengguna bahawa kerajaan akan membenarkan pengimportan ayam sebagai langkah sementara untuk menstabilkan harga di peringkat runcit.

Permintaan terhadap ayam telah meningkat secara drastik dengan pelonggaran sekatan PKP Covid, yang mengatasi keupayaan pengeluar tempatan untuk memenuhi permintaan segera.

Menurut laporan, 32 syarikat telah diberikan AP atau permit import untuk mengatasi kekurangan bekalan ayam, pertengahan hingga akhir Disember.

Menurut menteri pertanian dan industri makanan (MAFI) Dr Ronald Kiandee, negara sumber yang disasarkan ialah Thailand, China, dan Brazil, walaupun harga dari tiga negara ini lebih tinggi daripada sumber dari negara lain, menurut sumber industri.

Thailand kini sedang menghadapi wabak demam babi yang menyebabkan permintaan ayam meningkat secara mendadak. China kini merupakan pengimport bersih ayam.

Brazil juga merupakan sumber yang boleh dipersoalkan, kerana eksport daging dan ayam telah diharamkan dari kebanyakan destinasi Timur Tengah kerana persoalan mengenai integriti halal.

Harga tinggi ayam keluaran Thai telah diakui secara terbuka oleh ketua pengarah Jabatan Perkhidmatan Veterinar (DVS), Dr Norlizan Mohd Noor, pegawai yang bertanggungjawab mengeluarkan permit imoort (AP) untuk mengimport ayam ke Malaysia.

Pengarah Urusan Kumpulan Mydin Emporium Ameer Ali secara terbuka menyuarakan kekecewaannya kerana tiada peruncit diberikan permit import untuk ayam, walaupun mereka memenuhi semua syarat daripada DVS untuk diberikan permit.

Ia juga dipercayai bahawa Tesco juga tidak mendapat permit. Pemberian permit import terus kepada peruncit akan membawa kelegaan harga kepada pengguna, dan bukannya ayam yang kini perlu melalui pemborong yang menggunakan margin mereka sendiri pada produk itu.

Orang dalam industri mengadu kepada penulis bahawa pemberian permit import kepada syarikat yang membeli pada harga USD 2,000 MT, dan menjual kepada peruncit pada harga RM 8.00 sekilogram, adalah bukan kerana kepentingan awam, apabila penyerahan kepada DVS untuk permit import dapat mendapatkan sumber beku. ayam menepati piawaian halal

Malaysia dengan harga USD 1,300 MT. Penjimatan ini boleh menyebabkan banyak tekanan pada harga pasaran pada musim perayaan.

Orang dalam industri juga mengadu kepada penulis bahawa DVS dan JAKIM meminta pertemuan dengan pemohon AP ayam dengan menyatakan syarat lain di luar proses permohonan.

Ini adalah ketika ramai pengguna Malaysia mengalami tekanan kewangan dan negara menghadapi kekurangan ayam yang kronik.

Kedudukan global Malaysia dalam Indeks Persepsi Rasuah 2021 tahunan Transparency International turun lima kedudukan tahun ini.

Malaysia kini berada di kedudukan 62 daripada 180, terendah sejak Indeks Persepsi Rasuah disemak pada 2012.

Permintaan telah dibuat kepada ketua pengarah DVS Dr Norlizan Mohd Noor untuk temu bual berhubung isu di atas. Semasa artikel ini ditulis tiada sebarang jawapan diterima. Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) turut dihubungi, dengan jawapan menyatakan JAKIM tidak berminat dengan sebarang temubual.

Peraturan, birokrasi dan rasuah merugikan pengguna Malaysia.

Dialih bahasa berdasarkan artikel asal The EurAsia News