Sumber sahkan tiada acara ikrar pertahan kerajaan perpaduan ketika Majlis Rumah Terbuka Madani di Kedah 29 April nanti

Sumber sahkan tiada acara ikrar pertahan kerajaan perpaduan ketika Majlis Rumah Terbuka Madani di Kedah 29 April nanti

 

Sumber terdekat dengan PMO mengesahkan tiada arahan menyelitkan slot aku janji kepada pengunjung Majlis Rumah Terbuka Ketajaan Madani lada 29 April akan datang agar mempertahankan kepimpinan YAB Dao’ Seri Anwar Ibrahim.

Ini selepas kebimbangan yang diluahkan MB Kedah bahawa program terbabit akan dijadikan pentas kempen oleh kerajaan perpaduan bagi menghadapi Pilihanraya Negeri yang dijadualkan diadakan tidak lama lagi.

Sementara itu, dalam satu kenyataan lain, MB Kedah itu turut menafikan terlibat dalam ikrar sokongan yang dibuat sekumpulan pelajar pada majlis jamuan Hari Raya yang diadakan di kediaman rasminya di Seri Mentaloon, Alor Setar baru-baru ini.

Memetik Malaysiakini, Sanusi berkata dia hanya menyediakan tempat dan makanan, sedangkan aturcara majlis dikendalikan oleh para pelajar.

“Tak ada kaitan kedua-dua program itu jamuan raya diuruskan oleh mahasiswa, saya sediakan tempat dan makanan sahaja, atur cara dan kandungan mahasiswa atur sendiri, termasuk dikatakan ikrar tu.

“Sayapun tidak tahu ada ikrar, saya cuma bersedia untuk jawab soalan-soalan daripada mahasiswa selain daripada itu saya tidak tahu apa-apa,” katanya seperti dipetik FMT.

Majlis yang berlangsung pada 17 April lalu itu anjuran kerajaan Kedah dengan sokongan Persatuan Mahasiswa Darulaman (Persada) dan Gabungan Mahasiswa Islam Se-Malaysia (Gamis).

Majlis dihadiri para pelajar Tingkatan 5 dan Tingkatan 6, Program Matrikulasi Malaysia dan mahasiswa universiti, diketuai oleh Gamis.

Pada majlis itu, para pelajar diminta berdiri dan mengucapkan ikrar sokongan kepada Sanusi.

“Kami, mahasiswa Kedah akan mempertahankan dan menyatakan sokongan kepada YAB menteri Besar Kedah,” kata pengacara itu sebelum melaungkan “takbir.”

Sementara itu, pada sesi soal jawab di majlis berkenaan seorang pelajar menyoal bagaimana mereka boleh menyokong Sanusi terus menjadi menteri besar Kedah pada pilihan raya negeri akan datang.

Sanusi memberi jawapan jika pelajar berkenaan mahu dia menjadi menteri besar maka mereka perlu memberikan kemenangan kepada PAS yang akan melantik pemimpin mentadbir Kedah.

Sanusi berkata bukan menjadi amalan PAS untuk meminta-minta jawatan.

Jelasnya, dia tidak akan meminta untuk dipilih semula sebagai menteri besar Kedah kerana ia terpulang kepada pemimpin PAS.

Namun, jika diberi peluang dia berikrar akan melakukan yang terbaik.

Pada majlis sama itu juga, Sanusi mendakwa sambutan Rumah Terbuka Malaysia Madani Bersama Perdana Menteri Anwar Ibrahim merupakan satu bentuk kempen menjelang pilihan raya negeri.

Rumah terbuka Madani akan diadakan di enam negeri yang dijangka mengadakan pilihan raya tahun ini, iaitu Kedah, Pulau Pinang, Negeri Sembilan, Kelantan, Terengganu, dan Selangor.

Sanusi hari ini menegaskan majlis berkenaan melanggar etika dan menyoal penglibatan beberapa kementerian dalam menganjurkan majlis rumah terbuka itu.