Suri rumah jadi ‘Ah Long’ kenakan bunga 10-15 peratus kepada kawan-kawan yang mahu pinjam duit

Suri rumah jadi ‘Ah Long’ kenakan bunga 10-15 peratus kepada kawan-kawan yang mahu pinjam duit

 

Seorang suri rumah didenda sebanyak RM3,000 di Mahkamah Majistret, di sini, atas tuduhan memberi pinjaman wang tanpa lesen dengan mengenakan bunga sekitar 10 hingga 15 peratus awal tahun ini.

Tertuduh S.Rajaswari, 56, membuat pengakuan bersalah selepas pertuduhan dibacakan di hadapan Majistret, Kartini Kasran.

Majistret kemudiannya menetapkan 10 bulan penjara sekiranya gagal menjelaskan denda tersebut.

Mengikut fakta kes, pada 13 Januari lalu, kira-kira pukul 12.01 pagi di Taman Gunung Mas, tertuduh didapati telah membantu memberi pinjaman wang tanpa lesen, menjalankan aktiviti pinjaman wang tanpa lesen yang sah.

Oleh demikian, tertuduh didakwa mengikut Seksyen 29AA Akta Pemberi Wang 1951 yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum dua tahun atau denda maksimum RM20,000 atau kedua-duanya sekali, jika didapati bersalah.

Berdasarkan fakta kes, pada tarikh dan lokasi yang sama bertempat di sebuah rumah di daerah ini, bertindak atas maklumat sepasukan polis dari Bahagian Siasatan Jenayah Komersil Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Tampin telah menahan seorang wanita, suri rumah sepenuh masa dipercayai telah terlibat dalam kegiatan pemberi pinjaman wang tanpa lesen yg sah di sekitar daerah Tampin.

polis

Dalam serbuan tersebut pihak Polis telah merampas beberapa dokumen yg dipercayai digunakan dalam aktiviti tersebut.

Hasil siasatan mendapati saspek telah menjalankan kegiatan tersebut dari tahun lalu dan memberi pinjaman dengan mengenakan bunga sekitar 10 hingga 15 peratus serta peminjam dalam kalangan rakan-rakannya.

Pendakwaan dijalankan oleh Timbalan Pendakwa Raya, Muhammad Amirul Noor Hashimi, manakala tertuduh tidak diwakili peguam.