Syarikat pecat staf yang tak mampu habiskan larian 5km dalam masa 30 minit

Syarikat pecat staf yang tak mampu habiskan larian 5km dalam masa 30 minit

Sebuah syarikat pembuatan di China telah dikecam gara-gara memecat pekerja yang tidak dapat menamatkan larian sejauh 5 km dalam masa 30 minit atas alasan ‘mereka tidak mempunyai semangat kerja keras’.

Memetik sumber dari Oddity Central, Encik Liu, seorang lelaki yang tinggal di Bandar Suzhou, Wilayah Jiangsu China, memfailkan saman terhadap bekas majikannya untuk penamatan kerja yang salah selepas didakwa dipecat kerana tidak dapat berlari sejauh 5km dalam 30 minit pada suhu 40 darjah Celsius.

Screenshot 2023 07 09 At 12.50.28 Pm

Liu telah memohon kerja di kilang alat ganti mekanikal dan selepas lulus beberapa siri ujian praktikal yang melibatkan kimpalan elektrik dan pemotongan gas, beliau telah ditawarkan pekerjaan itu.

Namun sebaik melapor diri di syarikat itu, beliau harus berdepan dengan satu lagi ujian besar untuk dilalui.

Hanya beberapa hari selepas diambil bekerja, Encik Liu dimaklumkan oleh seorang eksekutif syarikat bahawa dia perlu mengambil bahagian dalam ujian larian jarak jauh.

Rakan-rakannya memberi amaran kepadanya bahawa ini bukan gurauan dan kegagalan untuk berlari sejauh 5km dalam masa 30 minit hampir pasti akan menyebabkan dirinya dipecat. Liu tidak sempat berlatih dan pada hari ujian itu, suhu luar mencecah 40 darjah Celcius.

Screenshot 2023 07 09 At 12.52.32 Pm

Liu mendakwa selepas berlari kira-kira 800 meter di bawah sinaran matahari yang terik, dia mula mengalami simptom seperti strok haba dan berputus asa.

Daripada menamatkan perlumbaan, dia hanya kembali bekerja, dan walaupun tiada siapa yang berkata apa-apa kepadanya pada masa itu, keesokan harinya, dia dimaklumkan bahawa dia telah gagal dalam tempoh percubaannya.

Syarikat yang tidak dinamakan itu menjelaskan bahawa pekerja baharu perlu melengkapkan larian sejauh 5 kilometer dalam masa 30 minit dan jika gagal berbuat demikian bermakna mereka tidak memenuhi syarat pekerjaan “semangat bekerja keras”.

Bagaimanapun, sebaliknya Liu telah membawa syarikat itu ke mahkamah dengan dakwaan mereka gagal memaklumkannya tentang keperluan untuk lulus ujian kecergasan fizikal sebelum mengambilnya bekerja.

Liu berpendapat pemberhentiannya dari syarikat itu juga menyalahi undang-undang.

Mahkamah Pertengahan Rakyat Suzhou bersetuju dengan penilaian Liu terhadap situasi itu dan memerintahkan syarikat itu membayarnya lebih 7,000 yuan (bersamaan kira-kira RM4,500) sebagai pampasan.