Syarikat tempatan tawar RM6 juta sediakan applikasi MySejahtera dengan fungsi tercanggih

Syarikat tempatan tawar RM6 juta sediakan applikasi MySejahtera dengan fungsi tercanggih

SEORANG pembangun perisian warga Malaysia telah melangkah ke hadapan dengan tawaran untuk meniru MySejahtera untuk Kementerian Kesihatan (KKM) – dengan versi yang dipertingkatkan sepenuhnya – dengan kos sekali sahaja (one-off) dalam lingkungan RM6 juta.

Menurut S. Santhira yang juga ketua pegawai teknologi penyedia perkhidmatan penghantaran atas permintaan Gaja Move Sdn. Bhd., perisian ini juga boleh dipertingkatkan dengan sistem maklumat geografi (GIS) yang boleh mengumpul data untuk visualisasi dan analisis bagi pengurusan krisis pandemik,

“Saya secara peribadi telah menjadi pembangun perisian selama lebih 30 tahun dengan pendedahan yang banyak untuk bekerja dengan GLC (syarikat berkaitan kerajaan) untuk mengetahui perkara yang diharapkan daripada kami sekiranya Kerajaan memutuskan untuk melibatkan kami,” katanya kepada FocusM.

“Ringkasnya, pasukan kami akan membangunkan MySejahtera dari awal dengan memanfaatkan teknologi AI (kecerdasan buatan) tanpa kehadiran pihak ketiga dengan harga RM6 juta sekali sahaja yang kami anggap sebagai harga yang berpatutan kerana kerajaan akhirnya akan menjadi pemilik tunggal apl itu.”

Dalam satu kenyataan media, Santhira, 62, berkata Gaja Move mempunyai kepakaran untuk membangunkan versi aplikasi MySejahtera yang dinaik taraf untuk KKM dengan Kerajaan menjadi penjaga tunggal harta intelek (IP) dan data aplikasi.

“Dalam masa krisis ini, Gaja Move bersedia untuk melaburkan sumbernya untuk membantu KKM keluar daripada kesukaran dan kesusahan semasa mengenai hak pemilikan dan perlindungan data. Adalah penting untuk KKM mempunyai kawalan tunggal ke atas aplikasi yang menyimpan data penduduk Malaysia.”

Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin berkata Kerajaan akan memilih vendor lain untuk aplikasi pengesanan kenalan COVID-19 jika ia tidak mendapat perjanjian yang adil dengan pemegang lesen MySejahtera MySJ Sdn Bhd kerana data yang dikumpul oleh aplikasi itu masih dimiliki oleh Kerajaan.

“Saya boleh memberitahu anda bahawa jumlah yang kita sedang berunding dengan MySJ adalah jauh, jauh lebih rendah daripada RM300 juta … jauh lebih rendah,” katanya dipetik Bernama.

Khairy merujuk kepada urus niaga RM338.6 juta yang dilaporkan oleh portal berita penjagaan kesihatan CodeBlue yang melaporkan bahawa terdapat perjanjian lesen Oktober 2020 antara Entomo Malaysia Sdn Bhd (dahulunya dikenali sebagai KPISoft Malaysia) dan MySJ yang menyaksikan bekas harta intelek MySejahtera dipindahkan dan memberikan lesen perisian aplikasi kepada MySJ dengan harga RM338.6 juta.

Kontrak itu dikatakan perjanjian lima tahun, tiga bulan sehingga akhir 2025.

Santhira juga memberi jaminan kepada MOH selepas dimuktamadkan dan “go-live” bahawa Gaja Move akan menyerahkan hak IP dan operasi tunggal kepada MOH.

“Ia adalah aplikasi mesra pelanggan yang dibangunkan pada platform terbuka yang mana Kerajaan boleh pilih untuk mengekalkan diri mereka sendiri,” jelasnya dalam surat kepada Khairy dan Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah.

Dalam suratnya kepada Khairy Jamaluddin, Gaja Move memberi jaminan bahawa aplikasinya “selamat digunakan untuk pelbagai tujuan kesihatan awam daripada daftar masuk, pensijilan vaksinasi dan maklumat pengembara”.

“Gaja Move bersedia untuk bekerjasama dengan KKM sebagai penyedia baharu dalam perjanjian yang adil supaya aplikasi MySejahtera dimiliki sepenuhnya oleh Kerajaan. Atas sebab ini, kami bersedia untuk membuat pembentangan dengan rakan kongsi kami yang telah membangunkan keupayaan lanjutan dan sofistikated dalam pengumpulan data dan visualisasi GIS,” tambah Santhira.

Sumber asal – Focus Malaysia