Tabik Cristiano Ronaldo

Tabik Cristiano Ronaldo

BINTANG bola sepak antarabangsa Cristiano Ronaldo menjelaskan ‘kekaguman abadi’ terhadap Pele setelah bintang Juventus itu memintas jumlah jaringan legenda Brazil untuk menjadi penjaring gol terbanyak dalam sejarah.

Ronaldo mencipta rekod baharu selepas mengalahkan Cagliari 3-1 dalam saingan Serie A dan merekodkan 770 gol sepanjang kariernya.

Pele, yang berjuang 18 tahun bersama Santos sebelum bermain di Amerika Syarikat pada 1975, menjaringkan 757 gol sepanjang kariernya, membantu Brazil memenangi tiga Piala Dunia.

Ronaldo mencapai jumlah jaringan tersebut Januari lalu, tetapi terdapat beberapa kekeliruan terhadap bilangan jaringan Pele setelah meledak 10 gol lagi yang boleh dikira dalam statistik rasmi — sembilan daripadanya buat Sao Paulo State dan satu lagi buat Pasukan Ketenteran Brazil.

Oleh itu, Ronaldo menegaskan dia menunggu hingga melepasi 767 gol untuk meraikannya.

Sebelum hantaran Instagram Ronaldo, Pele menggunakan akaun Twitter rasminya untuk mengucapkan tahniah kepada bintang Portugal berusia 36 tahun itu.

“Cristiano, sungguh indah perjalanan yang anda lalui!” kata Pele menerusi Twitter.

“Saya sangat mengagumi anda dan ini bukan rahsia bagi sesiapa pun.

“Selamat berjaya memecahkan rekod gol saya dalam perlawanan rasmi.

“Saya meninggalkan gambar ini untuk penghormatan anda, dengan penuh kasih sayang, sebagai simbol persahabatan yang telah wujud selama bertahun-tahun.” – AA