Tahniah!!! [VIDEO] ‘Damok’ harumkan nama negara muncul juara Moto3 FIM CEV Sepanyol

Tahniah!!! [VIDEO] ‘Damok’ harumkan nama negara muncul juara Moto3 FIM CEV Sepanyol

Wakil negara, Syarifuddin Azman berjaya menempah nama di Barcelona, Sepanyol apabila muncul juara dalam perlumbaan pertama Moto3 Junior World Championship FIM CEV Repsol.

Pemuda berusia 19 tahun itu menamatkan perlumbaan dengan kemenangan bergaya apabila mencatatkan masa 29 minit 32.553 saat dalam 16 pusingan sejauh 74.5 kilometer.

Memetik laporan Cakap Sukan, Syarifuddin atau dikenali sebagai Damok memulakan perlumbaan di tangga ke-10 sebelum berada dalam kelompok hadapan sebelum mendahului di selekoh ke-10 sehingga ke garisan penamat.

Perlumbaan yang berlangsung di Litar Catalunya, Barcelona itu sekali gus menyaksikan lagu ‘Negaraku’ berkumandang dalam kemenangan yang dihadiahkan oleh Syarifuddin.

Beliau turut diapit dua pelumba Sepanyol David Munoz dan Jose Rueda yang masing-masing merangkul tempat kedua dan ketiga di atas podium kemenangan itu.

Memetik laporan sama, menerusi kemenangan kali ini, Damok berjaya melonjakkan diri ke tangga enam keseluruhan pelumba dengan 31 mata ketinggalan 57 mata di belakang pendahulu, Daniel Holgado dari Sepanyol.

Perlumbaan seterusnya dijadualkan berlangsung pada 4 Julai 2021 di Litar Algarve, Portugal.

Sumber: https://www.astroawani.com/berita-sukan/damok-juara-moto3-fim-cev-sepanyol-302989