Tak perlu lagi guna botol berisi air merah, ini 5 tumbuhan yang berkesan halau kucing dari datang rumah

Tak perlu lagi guna botol berisi air merah, ini 5 tumbuhan yang berkesan halau kucing dari datang rumah

 

Comel, manja, dan degil amat, kucing adalah haiwan peliharaan yang digemari oleh ramai orang. Bagaimanapun, tidak semua orang suka akan kucing, terutama apabila kucing milik orang lain suka ‘melabur’ di rumah kita.

Di internet, banyak petua menghalau kucing dikongsikan dengan kaedah yang paling aneh, dan sering kali ditular adalah mengisi botol dengan air yang diwarnakan merah; dikatakan oleh sesetengah pihak berjaya mengatasi masalah ini.

Seperti yang kami jelaskan dalam artikel kami, solusi ini hanyalah pseudosains atau sains tipu.

Sekiranya kita mencari cara untuk mengelakkan kucing datang ke rumah kita, mengapa tidak cuba kaedah yang paling mudah yang dikatakan berkesan serta bersifat semulajadi. Gunakan tumbuhan untuk menghalau haiwan comel ini.

Serai wangi

Kucing tidak gemar pada tumbuhan yang mempunyai aroma kuat dan daun yang kasar. Salah satu tumbuhan yang sangat dibenci oleh kucing adalah serai wangi atau citronella dalam bahasa Inggeris.

Sifat-sifat serai wangi memerlukan cahaya matahari dan kelembapan tanah yang tidak terlalu tinggi. Jadi, serai wangi sesuai untuk ditanam di luar rumah sebagai perisai pertama anda.

Selain menghalau kucing, serai wangi juga berkesan dalam menghalau nyamuk di kawasan tempat tumbuhan ini ditanam.

Gandaria

Gandaria adalah nama lain bagi lavender. Kucing tidak suka pada bau lavender yang segar. Tumbuhan ini datang dalam pelbagai warna bunga seperti gandaria sendiri, biru, ungu, dan putih. Gandaria juga menarik rama-rama.

Walau bagaimanapun, keberkesanan gandaria sebagai penghalau kucing adalah mitos sahaja. Tiada kajian saintifik yang mengesahkan keberkesanannya.

Oregano

Oregano digunakan sebagai rempah dalam masakan. Menanam oregano di rumah tidak hanya menghalau kucing tetapi juga memberi anda bahan tambahan untuk mencuba resipi baru. Kucing tidak suka dengan aroma oregano.

Namun, perlu diingatkan bahawa oregano adalah toksik bagi kucing jika dimakan, dan boleh menyebabkan kerosakan organ dalaman.

Pokok rosemary

Rosemary mempunyai keupayaan untuk mengusir kucing dan haiwan lain. Campurkan perahan limau dengan minyak rosemary dan air, lalu semburkan di kawasan yang sering dilalui oleh kucing. Kaedah ini dikatakan berkesan.

Jika tidak berkesan, sekurang-kurangnya anda mempunyai tanaman yang boleh digunakan dalam masakan di rumah.

Pokok scaredy cat

Pokok ini dikenali sebagai pokok ati-ati dalam bahasa Melayu. Ia merupakan sebahagian daripada keluarga pokok pudina. Pokok ini terkenal dengan bunga yang berbau busuk yang mampu menghalau kucing, anjing, arnab, dan musang.

Walaupun keberkesanan pokok ini sebagai penghalau kucing sering diperdebatkan, bagi sesetengah orang yang yakin, ia adalah kaedah yang berkesan.