“Tak sampai 100 orang yang hadir” – Pas boikot penamaan calon presiden Gerakan?

“Tak sampai 100 orang yang hadir” – Pas boikot penamaan calon presiden Gerakan?

 

Sebagaimana dijangka, proses penamaan calon Perikatan Nasional (PN) bagi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Bayan Lepas, seolah-olah “diboikot” apabila tiada langsung kelibat pimpinan Pas yang hadir memberi sokongan kepada calon mereka, Datuk Dr Dominic Lau Hoe Chai.

Ia dipercayai susulan konflik yang berlaku berhubung isu calon yang diputuskan Majlis Presiden PN yang menamakan Presiden Gerakan itu untuk bertanding di kerusi tersebut.

Di kerusi tersebut, Dominic bakal berdepan dengan penyandangnya, Azrul Mahathir Aziz dari Pakatan Harapan.

Terdahulu, Dominic yang tiba di pusat penamaan calon di Dewan Bukit Belah, Teluk Kumbar kira-kira jam 8.50 pagi ditemani kurang daripada 100 penyokongnya.

Meskipun kelihatan hambar, para penyokong tetap bersemangat melaungkan ‘Perikatan Nasional, Jom Kalih dan Hidup Dominic’ ketika mengiringi calon berkenaan Dominic memasuki dewan.

Sementara itu, sekitar 300 penyokong Pakatan Harapan ( PH) pula mengiringi calon mereka, Azrul Mahathir Aziz sambil berselawat serta laungan ‘Penang elok dah.’

Media sebelum ini melaporkan timbul konflik membabitkan kerusi DUN Bayan Lepas apabila Pas DUN Bayan Lepas menyuarakan ketidakpuasan hati susulan hasrat Dominic untuk bertanding di kerusi berkenaan.

Mereka mengancam untuk memboikot proses penamaan calon sekiranya Dominic masih berkeras untuk bertanding di kerusi berkenaan.

Meletakkan Dominic di kerusi yang majoritinya orang Melayu mengundang risiko buat PN untuk memenangi PRN selepas pencalonan Presiden Gerakan itu dibantah majoriti ahli Pas.

Terdapat tiga DUN di bawah Parlimen Balik Pulau iaitu Bayan Lepas, Pulau Betong dan Teluk Bahang. Gerakan Pulau Pinang akan bertanding 19 kerusi daripada 40 kerusi di bawah gabungan PN sementara Pas akan bertanding 10 kerusi, manakala Bersatu akan bertanding 11 kerusi.

Pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14), Azrul dari parti Amanah menang dengan majoriti 5,245 menewaskan Cikgu Rusli Hashim dari Barisan Nasional dan Zarina Shinta Madar dari Pas.