Takut belanjawan ditolak esok, kerajaan mungkin pinda beberapa perkara

Takut belanjawan ditolak esok, kerajaan mungkin pinda beberapa perkara

Ahli Parlimen Muar Syed Saddiq Syed Abdul Rahman dimaklumkan bahawa beberapa pindaan akan dilakukan kepada Belanjawan 2021 yang dibentangkan oleh Menteri Kewangan pada 6 November lepas.

Justeru, beliau berharap pindaan tersebut bukan hanya perubahan kosmetik, tetapi benar-benar menjamin bantuan buat golongan rentan, serta mempertimbangkan cadangan daripada pembangkang.

“Saya tidak mengibarkan bendera putih lagi. Kita masih berdialog dan berdiskusi dengan pimpinan kerajaan.

“Saya telah pun berhubung dengan Perdana Menteri dan Menteri-Menteri Kanan.

“Saya dimaklumkan akan ada pindaan-pindaan yang akan dilakukan kepada versi Belanjawan pertama yang dibentangkan sebelum ini,” ujar bekas Menteri Belia dan Sukan itu menerusi program Awani PAGI pada Selasa.

“Saya berharap ia bukan perubahan kosmetik. Perlu ada pindaan daripada sudut lanjutan moratorium,” tegasnya.

Pada masa sama, Ahli Parlimen Batu Kawan Kasthuri Patto yang turut serta dalam wawancara tersebut, berkongsi pandangan bahawa kerajaan perlu mendengar pandangan pihak pembangkang.

“Saya tidak ada keyakinan terhadap Belanjawan ini dan saya rasa isu lebih penting ialah mekanisme untuk mengagihkan peruntukan ini,” kata Kasthuri.

Berhubung persoalan kestabilan politik, Syed Saddiq menggesa supaya kerajaan mencari jalan tengah bagi mencapai kesepakatan dan kematangan bagi meluluskan Belanjawan 2021 yang mendapat persetujuan majoriti.

“Untuk capai kestabilan politik, perlu ada kematangan politik – iaitu untuk kerajaan dan pembangkang duduk semeja.

“Kalau Perdana Menteri betul-betul serius dan mempunyai iltizam politik dan ingin mencari titik tengah untuk melangkah ke hadapan bersama, saya rasa dia akan setuju bukan bersama semua tetapi sekurang-kurangnya dengan cadangan yang diketengahkan,” tambah Syed Saddiq.

Berbaki hanya dua hari lagi sebelum pengundian Belanjawan 2021, beberapa ahli Parlimen menimbulkan keperluan untuk kerajaan mencapai perjanjian bersama pembangkang.

Tengku Razaleigh Hamzah sebelum ini mendedahkan surat kepada Yang di-Pertua Dewan Rakyat bahawa beliau tidak akan hadir membahaskan Belanjawan selagi keabsahan kerajaan Perikatan Nasional dibuktikan di Parlimen dengan usul undi tidak percaya.

Susulan itu, Ahli Parlimen Wong Chen mencadangkan supaya satu perjanjian bertulis dibuat kerajaan untuk mendapat kelulusan Belanjawan 2021 dengan syarat usul undi tidak percaya dibahaskan selepas itu.

Sebanyak 25 usul tidak percaya terhadap Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin disenaraikan dalam sesi Mesyuarat Ketiga Penggal Ketiga Parlimen ke-14.

Sumber: Astro Awani