‘Tarai Mawashi’, sisi gelap menakutkan diamalkan masyarakat Jepun

‘Tarai Mawashi’, sisi gelap menakutkan diamalkan masyarakat Jepun

1. Tarai mawashi ni bermaksud, orang yang mengelak dari melakukan tugasan penting tapi tugasan tu tidak mudah untuk dibuat, jadi dia serahkan tanggungjawab itu pada orang lain.

2. Senang cakap, dia macam tolak menolak lah. Tak ada siapa yang nak ambil tanggungjawab walaupun benda tu kritikal. Contoh mudah, ambulans yang bawa pesakit kritikal ditolak oleh banyak hospital.

3. Dan benda tu benar-benar berlaku di Jepun ni ya. Lagi pulak masa Covid sekarang kan. Laaaagi banyak kes tarai mawashi ni.

Ada satu kes baru-baru ni di Jepun, ada doktor melawat seorang pesakit diabetes lelaki umur 55 tahun yang dapat Covid -19.

4. Pakcik ni dia self-quarantine sendiri dekat rumah, tapi tahap kesihatan dia dah teruk. Jadi doktor panggil ambulans, masalahnya ambulans tu tak dapat cari hospital yang sanggup terima pakcik tu. Beberapa hospital dicuba, semua menolak. Akhirnya pakcik tu dibawa balik ke rumah.

5. Dengan keadaan macam tu, doktor tu expect mungkin pakcik tu akan mati di rumah tanpa rawatan hospital. Tapi entah macam mana, doktor ni dapat juga satu hospital yang sanggup terima, jadi ambulans dipanggil untuk bawa pakcik ni pergi hospital tu.

Tapi, plot twist.

6. Hospital bertukar fikiran, mereka tak nak terima pakcik ni. Sebab? Keadaan pakcik ni terlalu lemah untuk diselamatkan. Pakcik ni sebenarnya perlukan ICU tetapi semua ICU dah penuh.

Akhirnya, pakcik ni give up dan dibawa semula ke rumah.

7. Tapi keesokan harinya dia dibawa semula ke hospital sebab ada satu hospital sanggup terima, malangnya it’s too late, pakcik tu meninggal di hospital tersebut….

Sebenarnya ni bukan kes terpencil.

8. Ada laporan mengatakan lebih 14,000 pesakit kecemasan ditolak sekurang-kurangnya 3 kali oleh hospital di Jepun sebelum dapat rawatan.

Ada banyak faktor sebenarnya kenapa tarai mawashi ni boleh wujud dekat Jepun cuma cukuplah untuk saya katakan,

9. kita di Malaysia sangat-sangat beruntung dari segi rawatan hospital. Jarang sangat dengar kes hospital Malaysia menolak pesakit kritikal.

Kadang rasa kita pula sebagai pesakit yang amalkan “tarai mawashi” tu. Menolak rawatan hospital.

Ke macam mana?
#CatatanZunitaDiJepun

p/s: Special thanks to Kak Sufi Norhany (Malaysian doctor in Japan) for sharing some thoughts & info regarding this.