Taska awam dan swasta dibenarkan beroperasi semasa PKPB mengikut SOP – Menteri

Taska awam dan swasta dibenarkan beroperasi semasa PKPB mengikut SOP – Menteri

Taman Asuhan Kanak-Kanak (Taska) awam dan swasta dibenarkan untuk beroperasi sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) dilaksanakan, kata Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Seri Rina Mohd Harun.

Bagaimanapun menurutnya pembukaan taska berkenaan perlu mendapat kelulusan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) negeri dan mengikut prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan pada PKPB sebelum ini.

“Tidak ada halangan untuk mereka beroperasi. Kementerian faham sektor ekonomi perlu berjalan seperti biasa dan ibu bapa perlu keluar bekerja,” katanya sambil menambah, pihak Kementerian memahami keperluan ibu bapa yang mahu taska beroperasi semasa PKPB.

Beliau berkata antara SOP yabng perlu dipatuhi di taska ialah ibu bapa perlu memandikan anak masing-masing di rumah sebelum dihantar ke taska, selain anak-anak perlu dihantar mengikut jadual yang ditetapkan bagi mengelak kesesakan sekiranya kesemua ibu bapa menghantar anak masing-masing ke taska pada masa yang sama.

Taska adalah pusat asuhan bagi kanak-kanak berusia empat tahun ke bawah.

PKPB dilaksanakan di Semenanjung Malaysia kecuali di Kelantan, Pahang dan Perlis sehingga 6 Dis ini bagi membendung penularan pandemik COVID-19.

Sumber: Malaysiakini