Tauliah mengajar agama Islam penceramah pro Pas ditarik balik selaras titah Sultan Selangor

Tauliah mengajar agama Islam penceramah pro Pas ditarik balik selaras titah Sultan Selangor

 

Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) menjelaskan langkah menarik balik tauliah mengajar agama Islam bagi aktivis politik di negeri ini adalah selaras dengan titah Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah.

Pengerusi MAIS, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof, berkata pihaknya menghormati keputusan Mahkamah Tinggi Shah Alam pada 5 Oktober yang memutuskan pembatalan penarikan balik tauliah mengajar agama Islam terhadap Ustaz Dusuki Abdul Rani dikeluarkan MAIS.

“Keputusan Mahkamah Tinggi Shah Alam ini berdasarkan alasan ketidakpatuhan prosedur semasa proses penarikan balik tauliah dibuat.

“Keputusan Mahkamah Tinggi Shah Alam ini sama sekali tidak menyentuh dan tidak mempersoalkan penarikan balik tauliah atas titah Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah yang tidak memperkenan tauliah mengajar agama Islam diberikan kepada mana-mana aktivis politik.

“Dalam hal ini, MAIS memutuskan tidak membuat rayuan keputusan Mahkamah Tinggi Shah Alam atas alasan rayuan yang difailkan ini hanya bersifat akademik semata-mata kerana tempoh tauliah mengajar agama Islam Ustaz Dusuki sudahpun tamat pada 30 Jun lalu.

“Justeru, titah Sultan Selangor ini masih berkuat kuasa di Negeri Selangor,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Keputusan MAIS adalah berdasarkan titah Sultan Selangor serta berdasarkan maklumat mengenai status keaktifan Dusuki dalam parti politik termasuk tapisan keselamatan yang dikeluarkan Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Sementara itu katanya, merujuk keputusan penarikan balik tauliah mengajar agama Islam bagi penceramah Ustaz Abdullah Khairi pula, keputusan Jawatankuasa Tauliah MAIS juga dibuat selaras titah Sultan Selangor berhubung larangan pemberian tauliah kepada mana-mana aktivis politik.

“Tindakan penarikan balik tauliah ini dibuat mengikut Peraturan-Peraturan Tauliah (Negeri Selangor) 2008 dan pemegang tauliah yang terkesan diberi ruang untuk membuat rayuan kepada MAIS.

“MAIS menyeru semua pihak agar tidak mempolitikkan isu penarikan balik tauliah mengajar agama Islam dan menghormati titah Sultan Selangor yang tidak memperkenan tauliah mengajar agama Islam diberikan kepada mana-mana aktivis politik.

“Ini kerana dikhuatiri ia boleh disalahgunakan untuk kepentingan mana-mana parti politik yang akhirnya akan membawa kepada fitnah, perselisihan dan perpecahan umat Islam di Negeri Selangor serta mencemarkan agama Islam,” katanya.