Telegram akan kenakan bayaran kepada pengguna bermula tahun hadapan

Telegram akan kenakan bayaran kepada pengguna bermula tahun hadapan

Aplikasi mesej terkod, Telegram akan melancarkan perkhidmatan berbayar mereka bermula tahun depan.

Pengasas aplikasi itu, Pavel Durov berkata, keputusan itu dibuat memandangkan syarikat berkenaan memerlukan dana ratusan juta setiap tahun untuk mengekalkan perkhidmatannya kepada pengguna.

“Aplikasi Telegram akan mula menjana pendapatan bermula tahun depan dengan perkhidmatan aplikasi secara berbayar itu.

“Untuk itu juga, kita mampu melancarkan pelbagai ciri lain dan mampu untuk menampung jumlah pengguna aplikasi lebih ramai,” katanya dalam satu kenyataan, sebentar tadi.

Durov berkata, pihaknya tidak merancang untuk menjual syarikat berkenaan dan memerlukan kaedah baharu untuk menjana pendapatan.

Aplikasi mesej Telegram sangat popular dalam kalangan pengguna hari ini memandangkan ciri keselamatannya yang mengandungi mesej terkod dan mengelakkan pihak ketiga menceroboh atau membaca sebarang perbualan antara pengguna.

Sehingga kini, aplikasi berkenaan mempunyai hampir 500 juta pengguna aktif sejak ia dilancarkan tujuh tahun lalu.

Durov berkata, hampir semua perbelanjaan untuk menampung kos operasi Telegram dibiayai oleh wang poketnya dan kini memerlukan kaedah baru untuk mendapat pendapatan.

“Menerusi sistem berbayar ini, kita dapat memastikan bahawa pengguna menikmati perkhidmatan terbaik selain memperkenalkan ciri baharu pada masa depan,” katanya.

Sumber: https://www.hmetro.com.my/itmetro/2020/12/656398/telegram-akan-kenakan-bayaran-kepada-pengguna-tahun-depan