Terkini!!! Kempen ‘Kibar Bendera Putih’ dapat sokongan 10 syarikat dan Ngo

Terkini!!! Kempen ‘Kibar Bendera Putih’ dapat sokongan 10 syarikat dan Ngo

Dilancarkan beberapa hari yang lalu, kempen #BenderaPutih mendorong mereka yang berdepan kesukaran mendapatkan makanan untuk menaikkan bendera putih di rumah sebagai tanda memerlukan bantuan segera.

Sama seperti inisiatif “Kita Jaga Kita” tahun lalu, kempen media sosial terbaru ini hadir ketika ramai yang berdepan kesukaran susulan sekatan pergerakan yang dikuatkuasakan bagi membendung Covid-19.

Beberapa perniagaan dan NGO sejak itu tampil membantu memberi makan kepada mereka yang memerlukan.

Di bawah ini, Malaysiakini menyusun senarai tempat untuk mereka yang memerlukan mendapat bantuan. Untuk rekod, ini bukan senarai lengkap.

1. 99 Speedmart

Antara 1 hingga 14 Julai, rangkaian pasar raya ini menyediakan 1,000 paket bantuan setiap hari untuk dihantar ke kawasan yang berdekatan dengan premis perniagaan mereka.

Mereka yang mengenali seseorang yang telah menaikkan bendera putih sebagai tanda meminta pertolongan boleh memberitahu pasar raya alamat rumah orang itu dan menghantar gambar bendera putih di rumah berkenaan.

Mesej boleh dikirimkan ke halaman Facebook pasar raya itu atau WhatsApp (010 500 0099).

Pasar raya itu menyasarkan untuk menghantar barang dalam 24 jam.

2. VIT

Pada hari Jumaat (2 Julai) dan Sabtu (3 Julai), pengeluar mi segera itu menghantar petugas di 16 kawasan perumahan di Rawang, Selangor untuk menyampaikan makanan ke rumah yang menaikkan bendera putih.

Petugas itu yang dikenali sebagai Vit’s Rangers akan beroperasi antara pukul 10 pagi hingga 4 petang pada kedua-dua hari.

3. Restoran Mamavege

Restoran vegetarian di Bukit Mertajam, Pulau Pinang ini menyajikan makanan kepada mereka yang memerlukan.

Mereka yang mempunyai rakan atau saudara-mara yang menghadapi kesulitan kewangan atau kekurangan makanan boleh mengisi borang Google ini untuk memberikan makanan kepada mereka.

Orang ramai juga boleh memilih untuk menaja makanan dengan harga RM5 setiap kotak makan tengah hari.

4. SP Adivsory

Firma perkhidmatan kewangan dari Skudai, Johor ini menawarkan untuk membantu mereka yang tinggal di Johor Bahru, Masai, Kota Tinggi, Kulai, Skudai, Pontian dan Batu Pahat.

Ia tidak menyatakan jenis bantuan yang ditawarkannya.

Mereka yang mempunyai maklumat mengenai kediaman di kawasan ini yang mempunyai bendera putih boleh menghubungi mereka melalui telefon di talian 07 554 8666 atau 016 725 8666.

5.Kafe Tanah Aina

Kafe di Shah Alam, Selangor ini menawarkan makanan percuma setiap hari Isnin, Rabu dan Jumaat antara pukul 11 ​​pagi hingga 1 petang dan antara 6 petang hingga 8 malam

Mereka boleh dihubungi di talian 03 5524 3258.

6. BMS Organics

Rangkaian restoran ini menawarkan kotak bento vegetarian percuma di Puchong Utama, cawangan Selangor setiap hari Selasa dan Sabtu mulai 12 pagi dan seterusnya.

Terhad untuk satu hidangan setiap orang.

7. Bao Malaysia

Berpusat di Kuala Lumpur, perniagaan makanan ini menawarkan untuk menyampaikan makanan dan barang keperluan kepada mereka yang memerlukan.

Permintaan boleh dibuat melalui akaun Instagram atau WhatsApp mereka (013 801 3490).

8. Dapur Chemek

Restoran di Petaling Jaya, Selangor ini menawarkan makanan percuma setiap hari Selasa dan Jumaat antara pukul 11 ​​pagi hingga 1 petang dan antara 5 petang hingga 7 malam.

Permintaan boleh dibuat melalui WhatsApp (019 409 5040 atau 012 202 0012) atau melalui akaun Instagram mereka (pesanan langsung).

9. Restoran Baan Thai

Restoran ini telah memulakan bank makanan di gerai mereka di Cheras. Mereka yang memerlukan boleh datang untuk mendapatkan barang keperluan.

Mereka juga menawarkan untuk menyampaikan barang keperluan kepada mereka yang berada dalam jarak 10km dari kedai mereka.

Orang ramai boleh memberitahu mereka mengenai sesiapa sahaja yang telah menaikkan bendera putih melalui laman Facebook mereka atau WeChat. Sertakan alamat orang itu dan gambar bendera putih yang dimaksudkan.

10. Persatuan Kebajikan Prihatin Penyayang Pulau Pinang

NGO ini menghulurkan bantuan kepada mereka yang memerlukan di Pulau Pinang.

Ia tidak menyatakan jenis bantuan yang ditawarkannya.

NGO itu menggalakkan orang ramai untuk menghubungi mereka melalui telefon di 011 629 8108 jika mereka mengetahui mereka yang mempunyai bendera putih di luar kediaman.

 

Sumber – Malaysiakini