Terkini!!! Salahuddin Ayub beri gambaran kemungkinan Muhyiddin adakan pilihanraya umum mengejut Oktober ini

Terkini!!! Salahuddin Ayub beri gambaran kemungkinan Muhyiddin adakan pilihanraya umum mengejut Oktober ini

Timbalan Presiden Parti AMANAH Negara memberi bayangan negara bakal berdepan satu pliihanraya umum mengejut dalam tempoh terdekat.

Salahuddin mengulas situasi politik negara pasca Titah DiRaja yang mengarahkan parlimen dibuka segera dalam satu ciapannya di dalam Twitter beberapa jam yang lepas.

Pendapatnya disokong dengan pendirian kerajaan terhadap Titah DiRaja itu baru-baru ini. Menurutnya lagi, Takiyuddin yang mengetuai kementerian undang-undang ketika memberi respon titah tersebut mengatakan kerajaan kekal mengikut rancangan Pelan Pemulihan Nasional dengan memberi jangkaan parlimen mungkin dibuka sekitar selewat-lewatnya Oktober nanti.

Malah respon Takiyuddin itu turut disokong oleh ‘TPM menunggu’ Azmin Ali, yang dianggap jurucakap tidak rasmi Muhyiddin.

Meskpun diasak hebat ahli parlimen dan pakar perundangan, Muhyiddin dalam kenyataan rasminya dilihat tidak berminat menyambut Titah DiRaja, apabila melontarkan cadangan untuk menubuhkan satu jawatankuasa khas mengkaji pembukaan parlimen sedikit masa lagi.

Ini dilihat satu cubaan sengaja dari Muhyiddin bertujuan melengah-lengahkan pembukaan parlimen. Malah penubuhan jawatankuasa khas tersebut mendapat sindiran daripada mantan PM, Najib Razak.

Najib dalam hantaran FBnya berkongsi 2 langkah mudah membuka parlimen segera dengan Muhyiddin. Tegasnya, Muhyiddin hanya perlu mengeluarkan notis panggilan sidang parlimen dan kedua parlimen bersidang seperti biasa.

Sementara itu, sehingga kini belum ada lagi pihak tampil mengulas pendedahan tersebut. Jika terbukti benar, timbul persoalan mengapa Muhyiddin sanggup berbuat gila menggadaikan nyawa rakyat mengadakan pilihanraya umum dikala kes jangkitan Covid-19 masih tidak menentu.

Malah belum tentu permohonannya membubarkan Dewan Rakyat akan mendapat perkenan YDPA.

Sumber : Salahuddin Ayub