Terkini!! Sultan Nazrin gesa pemimpin parti politik di Perak cari formula terbaik

Terkini!! Sultan Nazrin gesa pemimpin parti politik di Perak cari formula terbaik

Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah menggesa parti politik di negeri Perak untuk mencari formula terbaik dalam menyelesaikan krisis politik di negeri itu.

Ahli Dewan Negara Perak, Datuk Seri Annuar Zaini berkata bukan tanggungjawab Sultan Nazrin untuk menyelesaikan segala permasalahan yang berlaku.

“Segala pandangan itu didengari, tetapi bukan tanggungjawab untuk Sultan campur tangan dalam urusan parti masing-masing.

“Sultan hanya boleh menasihatkan cari formula terbaik untuk tubuhkan kerajaan dan pimpinan baharu di negeri Perak,” katanya kepada media di perkarangan Istana Kinta di sini hari ini.

Beliau pada masa sama turut mengesahkan bahawa Sultan Nazrin turut berkenaan menerima menghadap Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi pada jam 10 pagi esok di Istana Kinta.

Ditanya berkenaan calon Menteri Besar yang baharu, Annuar berkata ia masih lagi dalam rundingan di peringkat parti.

“Kita difahamkan, mereka masih dalam rundingan. UMNO akan adakan mesyuarat perhubungan khas parti malam ini.

“Tanya ‘orang parti’, ia tidak libatkan istana, tanya pemimpin UMNO. Saya hanya maklumkan apa yang berlaku,” katanya.

Annuar pada masa sama tidak memperincikan gabungan parti yang mempunyai majoriti dalam membentuk Kerjaaan Negeri Perak yang baharu.

“Saya hanya melaporkan apa yang mereka sembah maklum, tentang pendirian yang mereka pegang dan usaha mereka laksanakan sekarang.

“Saya hanya melaporkan apa yang merek sembahakan, kemajuan yag mereka capai,” jelasnya.

Beliau memberi reaksi itu selepas tiga pemimpin Pakatan Harapan iaitu Pengerusi DAP Perak, Nga Kor Ming; Pengerusi PKR Perak, Farhash Wafa Salvador Rizal Mubarak dan Pengerusi Amanah Perak, Asmuni Awi; selain Pengerusi Perhubungan UMNO Perak, Datuk Saarani Mohammad selesai menghadap Sultan Nazrin pagi tadi.

Sumber: https://www.astroawani.com/berita-politik/sultan-perak-gesa-pemimpin-politik-perak-cari-formula-terbaik-annuar-zaini-271712