Tiada unsur mistik ‘Tok Wan berbulu’, rupanya kanak-kanak 6 tahun pandai pandu kereta

Tiada unsur mistik ‘Tok Wan berbulu’, rupanya kanak-kanak 6 tahun pandai pandu kereta

 

Polis menolak dakwaan terdapat unsur mistik dalam kejadian kanak-kanak lelaki berusia enam tahun memandu kereta milik keluarganya sebelum terbabit dalam kemalangan di Jalan Kampung Bukit Tangga, Langkawi, Selasa lepas.

Ketua Polis Daerah Langkawi, ACP Shariman Ashari berkata berdasarkan siasatan, kanak-kanak itu mengetahui fungsi pedal minyak dan gear kereta yang dipandunya lapor Bernama.

“Kanak-kanak itu juga menunjukkan cara menghidupkan enjin apabila disuruh oleh pihak polis serta juga telah menunjukkan bagaimana dia menurunkan brek tangan dan memandu kereta itu.

“Pemeriksaan kamera papan pemuka juga mendapati pemanduan kereta itu tidak stabil dan sedikit memasuki laluan bertentangan. Jadi, polis menolak sebarang unsur mistik seperti yang telah ditularkan di laman media sosial,” katanya dalam kenyataan di sini, hari ini.

Shariman berkata kanak-kanak itu telah dibawa ke Balai Polis Trafik Langkawi oleh ibu bapanya yang datang ke balai berkenaan untuk memberi keterangan berhubung kejadian itu.

Semalam, media melaporkan seorang kanak-kanak lelaki berusia enam tahun di Langkawi dikesan memandu Toyota Vios sejauh kira-kira 2.5 kilometer sebelum melanggar tiang lampu.

Kanak-kanak itu luka di bahagian dagu manakala adiknya yang turut menaiki kenderaan itu tidak mengalami sebarang kecederaan.