Tidak perlu berbogel, akhirnya Idris berani keluar hukum agama tanpa merujuk mufti

Tidak perlu berbogel, akhirnya Idris berani keluar hukum agama tanpa merujuk mufti

Sebelum ini, Menteri Agama pernah menjadi serangan netizen apabila enggan menyatakan hukum taklik terhadap seorang wanita yang mengambil vaksin.

Kejadian yang berlaku di Kuala Terengganu pada 31 Ogos lepas itu fdilaporkan akhbar Harian Metro selepas seorang lelaki melafazkan taklik ke atas isterinya di media sosial berpunca tindakan pasangannya itu mendapatkan suntikan vaksin Covid-19.

Walaubagaimanapun Idris menyerahkan soal hukum taklik tersebut kepada mufti, sambil menyifatkan bukan tugasnya mengeluarkan hukum sebarang permasalahan yang timbul berkaitan iau agama.

Namun, selepas 100 hari berlalu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) itu, tidak lagi menyerahkan urusan tersebut kepada mufti.

Ianya selepas Idris Ahmad menjawab soalan berkaitan hukum nazar berjalan secara berbogel dari Kuala Lumpur ke Johor Bharu yanh dibuat seorang lelaki yang tular di media sosial baru-baru ini.

Malah Idris pantas menasihatkan individu yang berjanji akan berbogel sekiranya pasukan bolasepak Jdt dikalahkan KLFC itu supaya melupakan terus hasrat pelik tersebut, lapor Utusan Digital hari ini.

Menurutnya, janji pelik sedemikian sebenarnya tidak perlu dilaksanakan kerana ia bukan sahaja tidak berfaedah, malah melanggar ajaran Islam yang menetapkan had batas aurat.

“Tidak sepatutnya buat begitu, memanglah konon semangat sukan kerana sokong pasukan tertentu tetapi dari segi syarak, dia tidak perlu melaksanakannya walaupun berjanji,” katanya dalam sidang akhbar selepas menghadiri program Jakim bersama 28 pemimpin korporat milik kerajaan (GLC) Malaysia 2021 di Hotel Pulse Grande di sini hari ini.

Pengguna media sosial tempatan kelmarin gempar dengan janji seorang lelaki yang berjanji akan berbogel dari ibu negara ke Johor jika Kuala Lumpur City menang Piala Malaysia.

Bagaimanapun lelaki tersebut dikatakan membatalkan niat berkenaan menyebabkan ramai warganet menjadikan individu itu sebagai bahan jenaka kerana tidak berani menunaikan janji.

Pasukan The City Boys itu melakar sejarah apabila mampu menewaskan gergasi JDT dalam aksi akhir piala berprestij edisi ke-100 tahun tersebut dengan dua jaringan tanpa ada balas.

Sementara itu, ditanya mengenai bilangan kerusi yang akan ditandingi Pas pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak Ke-12 pada 18 Disember ini, Idris berkata, pengumuman rasmi bilangan calon Pas yang muktamad dibuat sebelum menjelang tarikh penamaan calon pada 6 Disember ini.

Selasa lalu, Timbalan Presiden Pas, Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man mengesahkan parti itu sedia meletakkan kurang 11 kerusi pada PRN berkenaan disebabkan isu wabak Covid-19.

Beliau juga menafikan penyertaan Pas sebagai cuba menentang Gabungan Parti Sarawak yang memerintah negeri tersebut dan sekutu dalam kerajaan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Mengulas lanjut, Idris yang juga Naib Presiden Pas berkata, parti berkenaan akan melihat pelbagai faktor semasa terlebih dahulu sebelum memuktamadkan jumlah calon bertanding.

“Pas akan menilai sebarang perkembangan terkini termasuk latar belakang calon yang akan diletakkan kerana ia memerlukan penelitian dan tidak boleh dibuat sesuka hati,” jelasnya.

Sebelum ini, salah satu komponen Perikatan Nasional, Parti Pribumi Bersatu Malaysia sudah mengumumkan secara rasmi tidak akan bertanding dalam PRN berkenaan.