Tinggalkan kerjaya jurutera selepas tamat pengajian di Australia, wanita Melayu ini kini jadi usahawan hebat di Jepun

Tinggalkan kerjaya jurutera selepas tamat pengajian di Australia, wanita Melayu ini kini jadi usahawan hebat di Jepun

 

Penulis dan usahawan bertaraf antarabangsa, Zunita Ramli yang kini menetap di Jepun sejak 2016 patinya tidak asing lagi di kalangan warga maya.

Popular dengan penulisannya dalam ‘Catatan Zunita Di Jepun’ yang mengumpulkan pelbagai kisah dan fakta menarik berkaitan Jepun sangat memberi inspirasi.

Siapa sangka, Zunita tekad meninggalkan kerjayanya sebagai jurutera sebaik menamatkan pengajian di University of Melbourne, Australia demi meneruskan empayar perniagaannya, Tokyo Organic HQ yang kian berkembag.

Kebetulan ketika itu, permintaan tehadap produk kosmetik menerima sambutan luar biasa secara dalam talian.

Pada mulanya wanita kelahiran Kuala Pilah, Negeri Sembilan yang berusia 35 tahun ini memulakan langkahnya dalam perniagaan dengan menjadi pengedar sah produk kosmetik Meiko Cosmetics bagi pasaran Malaysia.

Tinggalkan Kerjaya Jurutera Selepas Tamat Pengajian Di Melbourne, ZUNITA RAMLI Kini Usahawan Hebat Di Bumi Jepun

Zunita kemudiannya mengorak langah mewujudkan label sendiri iaitu Tokyo Organic HQ. Selain bergelar pengasas, Zunita juga merupakan Pengarah UIrusan Zaineeta Global PLT.

Zunita turut menjalin kerjasama dengan syarikat-syarikat di Jepun termasuk pertubuhan masyarakat serta sering tampil di pelbagai media.

Ternyata, bekas pelajar Sekolah Tun Fatimah serta graduan University of Melbourne ini berjaya membuktikan bahawa kejayaan memerlukan usaha dan keberanian yang tinggi.

Memetik perkongsian Zunita di Instagram peribadinya: –

“I dont know where to start, but 2022 definitely gave me a lot. Saya diterima masuk ke salah sebuah universiti di Jepun untuk sambung Master (MBA) dengan full scholarship dari Jepun.

“Kenapa sambung Master? Sebab saya ada misi sendiri dengan Tokyo Organic HQ. I need to learn proper and professional way to do it. Banyak sebenarnya episod jatuh bangun saya dengan Tokyo Organic ni but for the time being, let just keep that to myself.”

Tinggalkan Kerjaya Jurutera Selepas Tamat Pengajian Di Melbourne, ZUNITA RAMLI Kini Usahawan Hebat Di Bumi Jepun

Zunita turut berkongsi momen terindah apabila disenaraikan sebagai salah seorang dari 10 wanita ASEAN yang memberi inspirasi.

“Tahun 2022 juga saya disenaraikan sebagai salah seorang dari 10 wanita ASEAN yang memberi inspirasi mengejar cita-cita di Jepun oleh Asean-Japan Center dan saya juga banyak terima projek kolaborasi dengan syarikat dan juga agensi kerajaan Jepun alhamdulillah.

“Buku sulung tulisan saya, Catatan Zunita Di Jepun juga diterbitkan tahun ni. Buku ni adalah kompilasi artikel tulisan saya sepanjang beberapa tahun menulis di media sosial.”

Tak ketinggalan, Zunita turut berpesan agar percaya kepada diri sendiri sepenuhnya dan berwaspada dengan sesiapa saja yang kita percayai.

“TRUST ONLY YOURSELF 100%”. TAK SEMUA ORANG BETUL-BETUL GEMBIRA DENGAN KEJAYAAN KITA DAN TAK SEMUA ORANG BETUL-BETUL SEDIH DENGAN KEGAGALAN KITA.

“Be careful of who you trust. Be very careful. I said this twice, cuz I really meant this.

“Saya akan terus menulis, biar pun suatu hari nanti hanya saya saja yang membaca tulisan saya.. Biarlah tulisan ini berbicara dan memberi manfaat sebanyaknya walaupun saya dah tak ada di sini nanti.

“HEALTH IS WEALTH. SEBANYAK MANA PUN DUIT KITA DALAM DUNIA NI TAKKAN BERNILAI KALAU KITA SAKIT. JAGA KESIHATAN SEBAIKNYA, SEBAB ITU AMANAH ALLAH.

“Bila sihat, lebih mudah kita beribadah, kan? Sebab ironinya, mati itu pasti. What made you think you will live forever?

“Apa pun, saya sangat berterima kasih pada semua yang menyokong saya dari dulu sampai sekarang.”

Ini pesan Zunita di akhir posting: –

“Nonetheless, live life to the fullest. Life is too short to worry about stupid things. Work hard, play harder.”