Titah terkini Sultan Perak yang mahukan kestabilan politik di Malaysia dikekalkan dianggap pukulan maut buat perancang ‘Langkah London’

Titah terkini Sultan Perak yang mahukan kestabilan politik di Malaysia dikekalkan dianggap pukulan maut buat perancang ‘Langkah London’

Prasyarat paling penting bagi Malaysia pada masa ini ialah kestabilan politik untuk bergerak ke hadapan dengan berkesan, titah Sultan Perak Sultan Nazrin Shah.

Baginda bertitah, kestabilan politik akan membolehkan perancang memberi tumpuan pada jangka panjang dan melaksanakan dasar dan langkah yang perlu untuk membina keyakinan pelabur.

“Pengukuhan institusi kita adalah satu lagi keutamaan kerana ia akan memastikan pelaksanaan berkesan pelbagai dasar yang akan mendorong kita ke hadapan,” titah baginda ketika melancarkan buku ‘Malaysia’s Leap Into The Future: The Building Blocks Towards Balanced Development’ di Institut Asia-Eropah Universiti Malaya di sini hari ini.

Sultan Nazrin bertitah, Malaysia mempunyai asas institusi yang kukuh dalam pelbagai aspek dan perlu mempunyai iltizam politik untuk memacu institusi negara ke hadapan secara progresif.

Baginda bertitah, negara perlu mencari jalan alternatif untuk makmur, membawa pendekatan baharu seperti pekeliling, ekonomi donat atau misi, untuk membina ekonomi yang berfungsi untuk planet ini serta penduduknya.

Titah baginda lagi, model pembangunan negara juga perlu benar-benar inklusif kerana pendekatan dalam bidang pendidikan dan pembangunan modal insan kepada kemiskinan dan ketidaksamarataan perlu melibatkan penyertaan semua rakyat Malaysia tanpa mengira etnik dan agama.

“Kita semua adalah sebahagian daripada kejayaan Malaysia pada masa kini dan masa lalu, seperti yang telah kita bina kemakmuran bersama dan untuk masa depan, apabila kita menghadapi cabaran yang kompleks bersama-sama,” titah baginda, memetik laporan portal FMT.

Menjelaskan buku itu, Sultan Nazrin bertitah, fokus utamanya ialah mengenai cara-cara untuk menggalakkan perubahan struktur yang perlu bagi merancakkan dan mengekalkan pertumbuhan ekonomi negara, meliputi topik daripada implikasi ciri-ciri populasi semasa dan unjuran perubahan demografi kepada pembiayaan pembangunan ekonomi.

“Ia mengambil kira transformasi yang perlu dilakukan dalam sektor pertanian untuk mengukuhkan sekuriti makanan kita dan yang diperlukan dalam sektor pembuatan dan perkhidmatan untuk memastikan kita mengikuti perubahan teknologi dan lain-lain,” katanya.

Editor buku itu ialah Profesor Ekonomi Universiti Malaya Rajah Rasiah, mendiang Cheong Kee Cheok dan Kamal Salih.