TMJ senyapkan Sanusi dengan jaringan budak ‘baru belajaq pakai seluaq’

TMJ senyapkan Sanusi dengan jaringan budak ‘baru belajaq pakai seluaq’

Siri berbalas serangan mulut antara Sanusi dan TMJ mencapai kemuncaknya malam tadi. Ternyata Sanusi termakan dengan ‘sembang derasnya’ sendiri apabila dimalukan pada perlawanan kedua suku akhir di laman JDT.

Perlawanan pertama berlangsung di Kedah berkesudahan kedua-dua pasukan terikat tanpa jaringan. Ketika Sanusi memasang impian memalukan TMJ di laman sendiri, TMJ rupanya punya strategi yang jauh terkehadapan untuk memalukan Sanusi juga.

Maka apa yang dirancang TMJ menjadi kenyataan ŕþakhirnya. Meskipun hanya berjaya menjaringkan 1 gol sahaja, tetapi apa yang lebih manis jaringan kemenamgan JDT itu dijaringkan oleh budak baru ‘belajaq pakai seluaq’.

Arif Aiman Hanapi muncul wira Johor Darul Ta’zim (JDT) selepas gol tunggalnya memastikan penyandang juara Piala Malaysia itu mara ke separuh akhir menewaskan Kedah Darul Aman FC (KDA FC), seperti dikongsikan dari laporan Utusan Malaysia.

Jaringan pemain remaja berusia 19 tahun itu pada minit ke-40 membolehkan Harimau Selatan mara secara agregat 1-0.

Anak-anak buah Benjamin Mora kininmenempah pertemuan separuh akhir dengan Terengganu FC yang menyingkirkan Sarawak United secara agregat 6-3.

Terengganu meneruskan rentak kemenangan apabila menang 4-2 dalam suku akhir kedua di Stadium UiTM Shah Alam.

Beraksi di laman sendiri, JDT terus memberi tekanan kepada pasukan lawan dalam membawa misi memburu gol awal bagi memberikan kelebihan buat pasukan.

Peluang hadir pada minit ketiga menerusi sepakan sepakan bebas Leandro Velazquez namun hantarannya itu gagal disambut oleh Mauricio Dos Santos dan Guilherme De Paula.

Pada minit kesembilan, gerakan yang diilhamkan Arif Aiman mencari Nazmi Faiz Mansor sebelum melorongkan bola kepada De Paula namun rembatan pemain naturalisasi itu jauh meliar.

Biarpun diasak hebat skuad Harimau Selatan, pasukan bimbingan Aidil Sharin Sahak berjaya mengekang kemaraan pasukan tuan rumah dengan berkampung di kawasan sendiri menutup ruang buat JDT mengatur gerakan.

Pertahanan ampuh skuad Lang Merah menyaksikan tidak banyak aksi menarik dapat diperkatakan dalam 30 minit pertama biarpun JDT mendominasi permainan tersebut.

Ketiadaan Bergson Da Silva menyebabkan JDT gagal mempamer aksi terbaik mereka manakala kehadiran De Paula yang mengisi posisi tersebut dilihat tidak mampu memberi impak yang diharap.

Kekebalan gawang gol Kedah terus diuji, kali ini menerusi percubaan Gonzalo Cabrera pada minit ke-32 hasil sepakan ‘volley’ namun ketangkasan refleks Shahril Sa’ari berjaya menampan keluar rembatan itu.

Lima minit sebelum tamat separuh masa pertama, JDT akhirnya berjaya memecahkan kebuntuan menerusi jaringan Arif Aiman menewaskan Shahril pada minit ke-40 setelah mendapat umpanan cantik Leandro.

De Paula hampir menambah jaringan buat juara bertahan Piala Malaysia itu namun percubaannya dari jarak dekat dinafikan oleh Shahril dengan menguis keluar percubaan berbahaya itu.

Bersambung babak kedua, Arif Aiman yang berada di prestasi terbaiknya cuba mencari ruang untuk menambah jaringan menerusi gerakan solo dari sayap kanan namun rembatan lencongnya gagal menewaskan Shahril pada minit ke-48.

Arif Aiman sekali lagi mendatangkan cemas buat pasukan Kedah tetapi percubaannya kali dinafikan Shahril yang bertindak cemerlang memastikan gawang tidak lagi dibolosi.

Shahril terus mempamerkan aksi cemerlang menjaga gawang dengan menyelamatkan sepakan percuma Leandro pada minit ke-61.

Mora yang membuat pertukaran dengan membawa masuk Safawi Rasid dan Mohamadou Sumareh menggantikan pemain terbaik perlawanan, Arif Aiman dan Cabrera gagal menambah jaringan buat JDT.

Kedah yang hanya memerlukan satu jaringan untuk menempah tiket ke pusingan seterusnya dilihat berdepan laluan sukar setelah tidak ada percubaan berbahaya dilakukan bagi menguji kecekapan Farizal Marlias.

JDT mara ke separuh akhir Piala Malaysia menerusi agregat 1-0 dan akan bertemu Terengganu yang layak dengan jaringan agregat 6-3.