Tribunal Pengguna tolak tuntutan kerana pemilik hantar SUV rosak ke pusat servis yang berbeza untuk dibaiki

Tribunal Pengguna tolak tuntutan kerana pemilik hantar SUV rosak ke pusat servis yang berbeza untuk dibaiki

 

Tribunal Tuntutan Pengguna Johor Bahru menolak tuntutan pelanggan terhadap sebuah kedai aksesori dan penyaman udara kereta.

Pemiliknya, Low Man How berkata ini adalah kali pertama dalam 14 tahun menjalankan perniagaannya dia diarah untuk menghadiri perbicaraan Tribunal.

“Saya masih keliru mengapa pelanggan memfailkan kes terhadap saya,” kata responden berusia 38 tahun itu ketika ditemui di luar bangunan Tribunal di Menara Ansar, Johor Baru.

Pemilik Pusat Aksesori & Hawa Dingin BJ di Taman Bukit Indah berkata beliau akan kehilangan pelanggan jika perkhidmatannya tidak bermutu.

Pihak yang menuntut telah pergi ke kedainya pada 13 Jan 2023 untuk menggantikan gegelung penyejuk kenderaan utiliti sukan (SUV) kompak crossover miliknya yang berusia 11 tahun.

“Kos menggantikan gegelung penyejuk yang bocor ialah RM1,540 termasuk caj buruh,” kata Low.

Beliau berkata pada keesokan harinya, pelanggan menelefon memberitahu bahawa lampu papan pemuka rosak dan telah datang ke kedai beliau untuk dibaiki pada 31 Mac 2023.

Selepas mendapatkan semula kenderaannya, pihak menuntut dari Taman Tan Sri Yaacob di Johor Baru telah menelefon dan memberitahu penghawa dingin keretanya tidak berfungsi.

“Sepatutnya datang semula kepada kami untuk membaikinya, tetapi responden telah menghantar SUV itu ke pusat servis di Plentong,” kata Low.

Terdahulu semasa perbicaraan, pihak yang menuntut memberitahu Tribunal bahawa lampu papan pemuka dan penghawa dingin tidak berfungsi kerana kecuaian responden.

“Responden membuka papan pemuka untuk menggantikan gegelung penyejuk yang bocor, menyebabkan lampu papan pemuka dan penyaman udara tidak berfungsi,” katanya.

Pihak menuntut meminta RM8,937.31 daripada responden untuk alat ganti import yang digantikan oleh juruteknik di pusat servis Plentong.

Low, dalam tuntutan balasnya, berkata adalah perlu untuk membuka papan pemuka untuk menggantikan gegelung penyejuk.

“Adalah perkara biasa bagi kenderaan yang berumur 11 tahun mengalami masalah termasuk klip papan pemuka yang mungkin pecah,” kata responden.

Presiden Tribunal Hafez Zalkapli menolak dakwaan itu kerana penggantian alat ganti dilakukan oleh pusat servis Plentong.

Mereka yang memerlukan bantuan berhubung dengan perkara-perkara Tribunal boleh menghubungi 07-227 1755/1766.

Sumber: Careta