Tuan Ibrahim, Peja antara menteri yang dikerah pulang segera oleh Ismail

Tuan Ibrahim, Peja antara menteri yang dikerah pulang segera oleh Ismail

Kesibukan menteri-menteri menghabiskan cuti ke luar negara ketika negara berdepan banjir besar mengundang amarah rakyat.

Malah belum pun selesai bencana banjir yamg dihadapi negara ketika ini masih ada lagi anggota kabinet Ismail yang dikesan berada di KLIA menunggu masa terbang ke luar.

Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob hari ini akhirnya terpaksa mengeluarkan kenyataan keras mengarahkan anggota kabinet untuk membatalkan cuti mereka dan menteri yang sedang berada di luar negara hendaklah pulang segera.

“Saya sudah arahkan semua menteri yang rancang percutian masing-masing untuk batalkan percutian mereka, mereka yang berada di luar negara yang boleh balik, balik segera lapor portal akhbar Malaysiakini.

“Supaya kita boleh bersama rakyat yang sedang kesusahan ini,” katanya.

Menurut perdana menteri, pembatalan cuti itu berkuat kuasa sehingga masalah bencana banjir negara ketika ini selesai.

Ismail Sabri berkata dia juga membatalkan lawatan kerja ke Bangkok, Thailand yang sepatutnya diadakan pada 28 hingga 30 Dis untuk menumpukan masalah yang dihadapi rakyat akibat banjir.

Ismail Sabri telah membuat hantaran di Twitter, video ucapannya yang dipercayai dirakam semasa melawat Bentong, Pahang.

Banjir telah mengorbankan 41 nyawa setakat ini, manakala lapan orang masih hilang.

Selepas melanda kawasan barat Semenanjung dan Lembah Klang, hujan lebat dan banjir dijangka melanda pantai timur dengan Pahang antara negeri yang berisiko banjir lebih teruk.

Tidak jelas berapa ramai menteri yang berada di luar negara sekarang ini.

Tidak jelas juga jika menteri yang pulang dari luar negara akan dikecualikan daripada syarat kuarantin sebaik sahaja mereka kembali.

Pada masa ini, rakyat Malaysia yang telah divaksin sepenuhnya mesti dikuarantin selama tujuh hari di rumah.

Mereka yang pulang dari negara berisiko tinggi di mana varian Omicron tersebar juga dikehendaki memakai peranti pemantauan digital.