“Tujuh tahun kerja di Australia, balik sini isteri tuntut cerai,” hilang keluarga, lesap harta benda

“Tujuh tahun kerja di Australia, balik sini isteri tuntut cerai,” hilang keluarga, lesap harta benda

 

Berat mata memandang, berat lagi bahu suami ini menghadapi kenyataan yang pahit ini. Tidak dapat bayangkan apakah perasaan sang isteri, tiada sekelumit ke rasa bersalah pada suami.

Ikuti perkongsian Puan Farizal Radzali ini dan hadam baik-baik mesej yang cuba disampaikan di sebalik kisah ini.

7 Tahun Kerja Di Australia

Kisah untuk renungan.

Ada klien kami, seorang lelaki yang bergelar suami, bekerja di Australia sebagai pemetik buah. Dia mempunyai isteri dan seorang anak di Malaysia.

Setiap bulan, dia akan masukkan duit ke dalam akaun si isteri.

7 tahun dia bekerja di sana. Duit belanja yang dihantar ke Malaysia memampukan si isteri membeli secara tunai, sebuah rumah yang diletakkan di atas nama isteri. Kerana dia tiada di Malaysia ketika perjanjian ditandatangani.

Akaun bersama dia dan suami ditukar kepada nama isteri seorang, atas alasan suami tiada di Malaysia untuk uruskan akaun tersebut.

Balik Sini Isteri Tuntut Cerai

Dan setelah 7 tahun, dia pulang ke Malaysia.
Si isteri memohon cerai. Anak langsung tak nak kepada ayahnya.
Anak isteri hilang, harta benda pun lesap.

Akhirnya depression. Bercakap sorang diri. Ketawa sorang diri. Bila normal, dia balik ke rumah isteri tapi dipukul dek isteri. Tak ingat dirinya telah dicerai, telah dibuang.

Hilang Keluarga

Isteri buat laporan polis mengatakan bekas suami ganggu dia dan memudaratkan dirinya dan anak. Lalu dia ditangkap polis.
Sedih sungguh kisahnya.

Akhirnya, kakak kepada lelaki tersebut menuntut keadilan bagi pihak adiknya. Adiknya berjaya dikeluarkan dari lokap atas alasan dia masih makan ubat depression.

Tuntutan pulangan semula 50 peratus dari keseluruhan jumlah wang yang pernah dihantar ke Malaysia. Rumah pun dibahagi sama rata dengan bahagian isteri.

Lesap Harta Benda

Dan lelaki itu menang.
Namun, dia dah tak betul. Gila. Tak ada guna sudah harta segala.
Sedih, memang sedih.

Moga kita dijauhkan dari sifat tamak dan pentingkan diri sendiri. Sayangilah orang yg bertungkus lumus bekerja untuk menyara kita.

Tak kisahlah dia tak pandai atau tak handsome, atau tak seperti yang kita harapkan.

Farizal Radzali