Tular video wanita sakit mental lahirkan anak seorang diri di tepi jalan, disoal siapa pelaku? Ini jawapannya

Tular video wanita sakit mental lahirkan anak seorang diri di tepi jalan, disoal siapa pelaku? Ini jawapannya

 

Baru-baru ini, tular beberapa rakaman video di media sosial memaparkan seorang wanita didakwa mempunyai masalah mental melahirkan cahaya mata perempuan sehingga menimbulkan kekecohan dalam kalangan penduduk.

Menurut laporan tvOneNews.com, bayi itu selamat dilahirkan dalam kejadian berlaku di sebuah pondok kecil di satu wilayah di Kecamatan Birem Bayeun, Kabupaten Aceh Timur kira-kira jam 10 pagi pada Sabtu lalu.

Seorang penduduk dikenali sebagai Turni berkata, mangsa sempat menjawab beberapa soalan ketika terbaring dalam keadaan lemah selepas dipercayai bersalin seorang diri.

@alhiskhiee3882

orang Gila melahirkan. #bireumbayeun#acehtimur

♬ suara asli – Aniss💔 – Vhyaa04

“Dia mengaku bahawa bapa bayi tersebut adalah penduduk setempat. Bagaimanapun, dia tidak mengetahui nama pelaku berkenaan,” katanya kepada tvOneNews.com pada Ahad lalu.

Turni berkata, bayi cukup sifat itu berada dalam keadaan sihat dan sudah dibawa ke klinik kesihatan berhampiran daerah Birem Bayeun untuk menerima rawatan lanjut.

@alhiskhiee3882

Membalas @cintalon3

♬ Ya Habibi Ya Muhammad – M MAULANA SARIF

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Birem Bayeun, AKP Syamsuddin dalam satu kenyataan berkata, pihaknya sedang melakukan siasatan berhubung kejadian terbabit namun tidak dapat berkongsi butiran terperinci.

@alhiskhiee3882

Membalas @saifulmuammar #Mak bayi

♬ suara asli – Aniss💔 – Vhyaa04

Terdahulu, dua akaun aplikasi TikTok iaitu @alhiskhiee3882 dan @bundazest memuat naik video memperlihatkan orang ramai cuba membantu mangsa serta bayinya sehingga menerima ribuan komen dalam kalangan netizen.

@bundazest

piasan dunia

♬ HUSNI AL MUNA SYUKUR – HTTI-NAWIR JR-88

Rata-rata meluahkan rasa simpati selain menggesa pihak berkuasa supaya segera menangkap suspek yang tergamak mengambil kesempatan terhadap golongan kurang siuman.