Tun M kata sokongan terhadap Umno akan terus merosot jika terus bekerjasama dengan Dap

Tun M kata sokongan terhadap Umno akan terus merosot jika terus bekerjasama dengan Dap

 

Keputusan Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Kemaman menunjukkan sokongan kepada UMNO merosot sekali lagi.

Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad mendakwa, selagi UMNO terus bekerjasama dengan DAP sokongan terhadap parti itu akan terus merosot.

Dr. Mahathir berkata, UMNO akan terhapus sama sekali dalam Pilihan Raya Umum akan datang dan yang boleh menyelamatkan parti itu hanyalah pemisahan daripada DAP dan kembalikan perjuangan untuk bangsa, negara dan agama.

“Selain itu, pemimpin yang usang perlu digugurkan dan masalah Melayu perlu diperjuangkan semula, hhusus berkenaan kemiskinan orang Melayu,” katanya dalam satu kenyataan, pada Isnin.

Mengulas lanjut, bekas Perdana Menteri itu mendakwa, UMNO bukan lagi berjuang untuk bangsa, negara dan agama.

“Perjuangan UMNO ialah untuk duit, untuk selamatkan kepimpinan yang bersekongkol dengan jenayah. Lagipun pengundi UMNO bukan lagi yang ketahui jasa UMNO kepada negara. Mereka sudah tua dan tidak lagi aktif dalam arena politik.

“Pengundi muda dibesar setelah negara maju. Mereka berpendapat memanglah negara maju sehingga penuh dengan pencakar langit. Peranan UMNO memajukan negara dari kemiskinan dahulu sehingga separuh maju sekarang tidak disedari oleh mereka.

“Saya sedih kerana bapa yang menyelamat UMNO pada satu masa dahulu, anak yang musnahkan UMNO setelah mengambil alih kepimpinan,” kata beliau.

Dr Mahathir berkata, suka atau tidak itulah kenyataan dan mesej daripada keputusan PRK Kemaman.

Pada Sabtu lalu, Pas mengekalkan penguasaan di Parlimen Kemaman apabila calonnya Datuk Seri Ahmad Samsuri Mokhtar menang dengan majoriti 37,220 undi hasil kiraan daripada keseluruhan 249 peti undi bagi PRK itu.

Ahmad Samsuri yang juga Menteri Besar Terengganu mendapat 64,998 undi manakala lawannya dari calon BN, Jeneral (B) Tan Sri Raja Mohamed Affandi Raja Mohamed Noor dengan 27,778 undi.

Majoriti yang diperoleh calon Pas kali ini melebihi 10,041 undi berbanding penyandang sebelum ini, Che Alias Hamid yang memperoleh majoriti sebanyak 27,179 undi.

https://x.com/chedetofficial/status/1731507592747471306?s=20