Umum guna logo sendiri, tindakan Anwar umpama gali lubang kubur sendiri

Umum guna logo sendiri, tindakan Anwar umpama gali lubang kubur sendiri

Ada seorang sahabat pernah katakan masa PRN Melaka hari tu, elok PH bersendiri tanpa Pejuang dan Muda. Ini bagi tunjukkan memang betul PRU14 hari tu PH menang atas pengaruh PKR, DAP dan Amanah. Bukan kerana pengaruh Tun M.

The rest is history. PH kalah teruk di Melaka dan Sarawak dan PKR tidak menang satu kerusi pun.

Lalu dikatakan, kalahnya PKR adalah disebabkan logo PH yang digunakan, mungkin bawa “sial” 22 bulan memerintah.

Semalam PKR putuskan untuk guna logo sendiri untuk PRN Johor. Bagus lah buat pendirian begini. Boleh tentukan kekuatan parti dan bakal PM sendiri.

Pada saya, PRU14 dimenangi dulu kerana kombo yang baik, PKR untuk Melayu semi urban dan urban dan PPBM untuk Malay heartland. Pengaruh Tun M pun banyak membantu di kalangan pengundi Melayu.

Saya juga pernah katakan, orang Melayu majoritinya tolak AI menjadi PM kerana kes2 beliau. Bukannya mereka percaya dia dianiaya. Makanya, dia dilihat bukan PM yang boleh disokong. Tapi ramai sahabat PKR tan setuju dengan saya.

PRN Johor ini boleh jadi medan ujikaji. Kalau PKR boleh menangi kerusi dengan banyak then I stand corrected. Kalau still telur ayam, blok Pembangkang kena tanya balik. Apakah perjuangan sebenar mereka?

Adakah hanya nak mengangkat AI sebagai PM?

Pada saya, let the dinosaur go. Malaysia must move away from Mahathir vs Anwar vs Najib. Malah Muhyiddin pun dah patut cold storage.

Nanti ada lah sahabat yang tanya. Then siapa? Nak ganti panglima tapi rakyat tak boleh bgtau siapa.

Thing is, bukan rakyat yang kena pikir dan calonkan pemimpin. Pemimpin yang sedia ada ni, kalau betul tak tamak, angkatlah seorang pemimpin baru yang mereka boleh sokong. Promote him or her.

Mana dia lapisan kepimpinan negara yang setiap parti kena ada?

Regeneration of leadership. Ini yang negara perlukan. Bukan hanya bergantung pada boomers.

Sumbet – FB Liyana Marzuki