Wanita berhijab tunjuk jari tengah lepas diberi laluan keluar dari parkir

Wanita berhijab tunjuk jari tengah lepas diberi laluan keluar dari parkir

 

Setiap pemandu perlu mempunyai sikap saling bertolak ansur supaya tidak berlaku sebarang kecelakaan yang boleh membahayakan nyawa sendiri.

Jadi, jika telah diberi laluan sepatutnya pemandu bersikap lebih profesional dengan memberi isyarat seperti mengucapkan terima kasih ataupun tidak melakukan sebarang tindakan yang boleh membuatkan emosi pemandu lain terganggu.

Pemandu wanita tunjuk jari tengah

Namun, menerusi video dashcam kereta yang tular di media sosial, seorang pengguna telah memuat naik rakaman ketika memberi laluan kepada seorang pemandu wanita yang ingin keluar dari parkir.

Dalam video yang dikongsikan Asyraf Rosli itu terlihat yang pemandu kereta dihadapan mahu memasuki laluan setelah keluar dari parkir.

Disebabkan kereta masing-masing hampir berlaga, kedua-duanya telah berhenti secara mengejut sebelum kereta dibahagian belakang memberi laluan kepada kereta dipandu wanita itu.

Namun, tanpa disangka, pemandu wanita terbabit menunjukkan jari tengah dan seakan membuat provokasi selepas memasuki laluan.

Dah terbiasa buat lah tu

Perkongsian tersebut telah mendapat respon daripada warganet. Rata-rata kurang setuju dengan cara pemandu wanita itu kerana menunjukkan isyarat tangan yang kurang baik.

Walaupun mungkin kesilapan kedua-duanya, namun tindakan seperti itu dilihat sangat kurang sopan lebih-lebih lagi ketika sedang memandu.

Memang mengundang emosi orang lain

Mesti rasa macam hebat dapat buat gitu

Sampai tiga kali tunjuk middle finger

Bila dah tak ada rasa malu

Akan tetapi, ‘cerita’ sebenar kejadian tersebut tidak dijelaskan dan identiti kedua-duanya juga tidak diketahui memandangkan video terbabit dimuat naik di Twitter serta dikongsikan ramai pengguna di laman sosial berkenaan.