“Wanita diuji saat lelaki tidak punyai apa-apa, lelaki pula diuji saat sudah memiliki segalanya”- Pasangan pakar motivasi terkenal tiba-tiba umum bercerai, punca perceraian buat ramai terkejut

“Wanita diuji saat lelaki tidak punyai apa-apa, lelaki pula diuji saat sudah memiliki segalanya”- Pasangan pakar motivasi terkenal tiba-tiba umum bercerai, punca perceraian buat ramai terkejut

 

Wanita diuji saat lelaki tidak punyai apa-apa. Lelaki pula diuji saat sudah memiliki segalanya.

Bagi Puan Wiwin Supiyah (33), siapa sangka kesetiaannya menemani suami sejak rumah tangga mereka berdepan ujian berat malah dibalas dengan pengkhianatan.

Saya percaya kamu boleh lalui semua ini…Aku akan sokong kamu, aku sayang kamu

Puan Wiwin merupakan isteri kepada pakar motivasi, YouTuber dan penulis buku terkenal bernama Dewa Eka Prayoga (32).

11 tahun dahulu sebelum mendirikan rumah tangga, Dewa mempunyai tahap ekonomi yang stabil untuk menampung kehidupannya.

Namun hanya selepas 18 hari berkahwin, dia diisytiharkan muflis kerana terjerat dengan penipuan rakan niaganya menerusi bisnes pelaburan. Begitu ramai orang datang menuntut dan mendesak agar wang mereka dikembalikan.

Dah tahu hidup tengah susah, mengandung pula…Macam mana la – Keluarga mentua

Terhimpit dengan hutang keliling pinggang, pasangan ini terpaksa menjual kereta sendiri dan wang simpanan pun sudah habis.

Dewa Eka dan Wiwin bahkan sempat terfikir untuk berpisah. Namun sebulan kemudian, Wiwin pula disahkan hamil. Wanita itu merasa sedih kerana orang sekeliling asyik mempertikaikan mengapa dirinya mengandung di saat-saat getir sebegitu. Namun mereka tabah meraikan anugerah Allah dan perlahan-lahan membina semula kehidupan dari titik kosong.

Wiwin & Dewa tabah harungi ujian hidup bersama

Terpaksa berpindah ke rumah sewa yang jauh lebih murah, kemudahan di sana juga tidak begitu baik.

Untuk mendapatkan air bersih sahaja, mereka perlu angkut sendiri sejauh ratusan meter. Apa sahaja yang boleh dijual tak kira hujan atau panas, Dewa akan usahakan sehabis baik demi menyara keluarga kecilnya.

Selain dugaan duit, lelaki itu pernah menghidap Sindrom Guillain-Barre iaitu keadaan di mana sistem imun badan menyerang bahagian saraf. Dewa lumpuh seluruh badan selama 4 bulan, kos rawatan mencecah lebih RM200,000.

Sekali lagi, Wiwin menjadi sosok yang tidak pernah mengabaikan suaminya walau sesaat.

Wiwin umumkan perpisahan 2 hari lepas di Facebook

Begitu terharu dengan pengorbanan luar biasa itu, Dewa sifatkan Wiwin sebagai isteri yang ‘berhati bidadari’.

Malangnya pada 21 Jun lalu, Wiwin membuat pengumuman mengejutkan tentang perpisahannya dengan suami. Dia tidak menjelaskan secara terperinci tentang punca keretakan, namun yang pasti mereka tetap akan fokus menguruskan anak bersama di masa hadapan.

Kemudian, Dewa Eka didapati sudah berpoligami dengan isteri baru (umur 24 tahun) pada 14 Mei 2023. Pun begitu, peguam kepada penulis itu berkata perkahwinan kali kedua itu tiada unsur penipuan terhadap isteri pertama atau pemalsuan dokumen.