Zahid dedah rasuah dan politik wang punca utama tsunami politik PRU15

Zahid dedah rasuah dan politik wang punca utama tsunami politik PRU15

 

Politik wang didakwa menjadi faktor utama ‘tsunami politik’ yang mengakibatkan kejatuhan Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15), apabila gabungan itu hanya mampu memenangi 30 kerusi Parlimen.

Pengerusi BN, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, mendakwa ‘kuasa beli luar biasa’ daripada parti lawan menyebabkan pengundi berubah sikap dan gagal menilai prestasi politik khidmat yang dilaksanakan Ahli Parlimen dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) BN sepanjang tempoh lima tahun lalu.

Sehubungan itu, Timbalan Perdana Menteri menegaskan, amalan politik wang perlu dibanteras, khususnya menjelang Pilihan Raya Negeri (PRN) di Kedah, Pulau Pinang, Selangor, Negeri Sembilan, Kelantan dan Terengganu, tahun ini.

“Daripada pemerhatian dilakukan, terutama apabila Ahli Parlimen atau ADUN menyantuni rakyat dengan memberi perkhidmatan sepanjang tempoh lima tahun… panas sepanjang lima tahun tetapi hujan tiga hari.

“Khidmat selama lima tahun tetapi apabila ‘hujan’ terlalu lebat berderai-derai dengan kuasa beli yang berlebihan, tentunya ia mengubah sikap dan minda (rakyat) terhadap khidmat politik yang diberikan.

“Ini gagal dilihat sebarang penganalisis politik. Ini faktor penolak utama yang menyebabkan kononnya berlaku tsunami politik.

“Apabila faktor hadiah wang menjadi asas kepada sikap perubahan politik, maka ia harus dibanteras sepenuhnya sekurang-kurang untuk PRN di enam negeri dalam waktu terdekat ini, atau pada Pilihan Raya Kecil (PRK) jika ada Ahli Parlimen atau ADUN yang ‘dipanggil lebih awal’ atau pada PRU16 akan datang,” dakwanya pada program bual bicara Naratif Khas yang disiarkan RTM1, malam ini.

Ditanya sama ada kerjasama antara BN dengan Pakatan Harapan (PH) dalam Kerajaan Perpaduan akan diteruskan pada PRN nanti, Presiden UMNO itu menyatakan hasrat untuk melihat kestabilan politik pada peringkat Persekutuan turut diwujudkan di negeri.

Ahmad Zahid menjelaskan, kestabilan politik di seluruh negara adalah penting bagi mengelak rakyat diheret dalam pelaksanaan pilihan raya berulang kali sehingga menjejaskan kepercayaan mereka terhadap sistem dan ahli politik.

“Pendirian BN yang ditunjangi UMNO ialah kita harus elakkan rakyat dibebani semula dengan proses pilihan raya.

“Tentunya proses yang berjalan dalam dua tahun setengah yang lalu tidak harus diadakan semula.

“Paling penting ialah bagaimana semua harus akui kestabilan politik yang wujud di Pusat, haruslah wujud di semua negeri,” katanya.