Zuraida bidas ahli parlimen DAP ‘tidak sensitif’ dan ‘menghina’ peniaga kecil

Zuraida bidas ahli parlimen DAP ‘tidak sensitif’ dan ‘menghina’ peniaga kecil

Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Zuraida Kamaruddin menempelak cara Ahli Parlimen Seputeh, Teresa Kok menyuarakan bantahan untuk menjadikan Kuala Lumpur sebagai zon bebas bagi peniaga kecil untuk berniaga, menggambarkannya sebagai “tidak sensitif” dan “menghina”.

Zuraida berkata langkah itu bertujuan untuk menolong peniaga kecil menjalankan kegiatan ekonomi pada saat mereka menghadapi cabaran dalam memperoleh pendapatan kerana sekatan yang dikenakan untuk memerangi wabak Covid-19.

“Oleh itu, saya terkejut kerana Kok telah membangkitkan di Dewan Rakyat bantahan ia-sia dan tidak sopan terhadap tindakan untuk membantu pengguna kecil ini.

“Sangat mengecewakan mendengar dia menyindir bahawa akibat dari cadangan zon bebas, gerai penjaja dapat didirikan di sepanjang Jalan Parlimen.

“Kehidupan peniaga kecil kami bukanlah perkara yang menggelikan hati,” katanya pada satu kenyataan.

 

Zuraida juga mengkritik ahli parlimen DAP itu kerana berkata dasar baru itu akan menjadikan Kuala Lumpur seperti Ketereh di Kelantan di mana peniaga kecil boleh mendirikan gerai “di mana sahaja mereka suka.”

“Bertentangan dengan dakwaannya, cadangan untuk membenarkan peniaga mendirikan gerai mereka adalah tertakluk kepada syarat yang munasabah yang ditetapkan oleh pihak berkuasa mereka,” kata Zuraida.

Dasar “perdagangan bebas” diperkenalkan oleh Menteri Wilayah Persekutuan Annuar Musa, yang juga Ahli Parlimen Ketereh.

Di bawah polisi itu, mana-mana peniaga kecil boleh mendirikan gerai di mana saja di Kuala Lumpur asalkan dianggap sesuai oleh pihak berkuasa.

Mereka hanya perlu memohon permit perniagaan sementara selama enam bulan yang diberikan percuma.

Zuraida berkata Kok dan ahli parlimen pembangkang yang lain perlu menyokong inisiatif yang akan membantu penghidupan rakyat itu dan bukan membantahnya.

“Teresa Kok dan yang lain seumpamanya harus ingat bahawa peniaga kecil tidak mendapat gaji yang dijamin dan besar daripada wang kerajaan, begitu juga dengan ahli parlimen,” kata Zuraida, yang juga ahli parlimen Bersatu Ampang.

Sumber: Malaysiakini