Artis terkenal di Malaysia meninggal dunia kerana Covid

Artis terkenal di Malaysia meninggal dunia kerana Covid

Penyanyi lagenda dan bintang Bollywood yang begitu terkenal di Malaysia, Lata Mangeshkar, 92, meninggal dunia pada Ahad akibat dijangkiti Covid-19

Menurut laporan Harian Metro, dia dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi (ICU) Hospital Breach Candy pada 11 Januari lalu selepas dijangkiti Covid-19.

Menerusi ciapan di Twitter, Perdana Menteri India, Narendra Modi pada berkata, “Saya sedih tidak terkata. Lata Didi yang baik hati dan penyayang telah meninggalkan kami. Dia meninggalkan kekosongan di negara kita yang tidak boleh diisi,” katanya.

Mangeshkar dilahirkan pada 28 September 1929 di pusat bandar Indore dan memulakan kerjayanya pada usia 13 tahun, apabila bapanya meninggal dunia dan dia terpaksa menjaga ibu dan empat adik-beradiknya.

Lima tahun kemudian, dia mendapat peluang pertama menyanyikan lagu untuk filem “Aapki Sewa Mein”.

Dalam kerjaya yang prolifik, dia menjadi vokalis terkemuka industri filem India dan menyanyi dalam lebih daripada 1,000 filem.

Lagu-lagunya dimainkan pada sambutan Hari Republik rasmi negara setiap tahun.

Adik perempuannya Asha Bhosle juga seorang penyanyi terkenal yang, seperti Mangeshkar, mempelajari kemahirannya daripada bapa mereka Deenanath.

“Generasi akan datang akan mengingatinya sebagai seorang yang teguh dalam budaya India, yang suaranya merdu mempunyai keupayaan yang tiada tandingan untuk memukau orang,” tulis Modi mengenai Mangeshkar.

Dia tidak pernah berkahwin atau mempunyai anak.

Sementara itu Reuters melaporkan bahawa Mangeshkar meninggal dunia pada pagi Ahad kerana kegagalan organ selepas lebih 28 hari dimasukkan ke hospital,” kata Dr Pratit Samdani, yang merawatnya di Hospital Breach Candy Mumbai, menurut rakan kongsi TV Reuters ANI.

Beliau akan menerima istiadat pengebumian negara dan kerajaan berkabung dengan bendera dikibarkan separuh tiang hingga Isnin, kata Kementerian Dalam Negeri dalam satu kenyataan.