Gadis suku Pashtun dinobat golongan wanita tercantik di dunia

Gadis suku Pashtun dinobat golongan wanita tercantik di dunia

 

Setiap wanita sememangnya memiliki kecantikan yang tersendiri.Namun, tahukah anda, dikatakan bahawa golongan wanita yang paling cantik di dunia terdiri dari kaum wanita dari suku Pashtun!

Suku Pashtun adalah salah satu suku di Afghanistan. Populasi mereka terletak di wilayah timur selatan negara yang penuh konflik dan hidup di pedalaman.

Kebanyakannya mereka tidak mampu untuk memiliki alat solek seperti gadis-gadis negara lain. Jadi apa yang anda lihat memang kecantikan mereka secara semulajadi!

Dan, gadis suku Pashtun memang memiliki kriteria yang disebut-sebut sebagai golongan gadis tercantik dunia.

Ciri-ciri utama yang terdapat pada mereka adalah mata yang besar berwarna biru kehijauan dan berhidung mancung seperti orang eropah namun mereka jauh lebih cantik. Mata mereka sangat mempesona seolah-olah ia mampu menyihir seseorang untuk terus menatap wajah mereka.

Kenapa Gadis Suku Pashtun, Dikatakan Golongan Wanita Tercantik Di Dunia?

Wanita dalam suku Pashtun sendiri mendapat kedudukan yang sangat mulia . Perempuan bagi kaum mereka, bagaikan bunga yang mesti dilindungi dan umpama harta yang paling berharga dalam keluarga.

“Mereka sangat menjunjung tinggi kedudukan wanita seolah-olah wanita itu adalah harta yang paling berharga.”

Bahkan, orang Pashtun akan berasa sangat malu sekiranya anggota keluarganya terlihat oleh orang luar selain ahli keluarga sendiri.

Walaubagaimana pun, tetap ada beberapa wanita Pashtun yang menjejaki karier sebagai selebriti di Pakistan dan India. Ke-eksotikan wajah mereka menjadi salah satu daya penarik yang sangat kuat.