Punca sebenar Pas memuji Azam Baki akhirnya terbongkar

Punca sebenar Pas memuji Azam Baki akhirnya terbongkar

Dunia maya dikecohkan dengan kenyataan rasmi parti Pas yang menyambut baik penjelasan terbuka Ketua Pesuruhjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Azam Baki mengenai dakwaan pemilikan sahamnya dalam beberapa syarikat.

Menurut pengguna media sosial, tindakan pelik Pas itu dianggap satu cuban bermain selamat daripada serangan balas SPRM sekiranya menyambut saranan Ketua Pemuda Pas yang mencadangkan Azam Baki direhat sementara menantikan hasil siasatan terhadapnya selesai.

Ini berpunca daripada satu siasatan yang pernah dibuat terhadap Pas sebelum ini yang pernah dikaitkan dengan isu rasuah RM90 juta daripada wang 1MDB. Isu ini didedahkan oleh pirtal akhbar Sarawak Report sebelum dipanjangkan pula oleh Husam Musa yang menuntut agar satu siasatan dijalanlan terhadap dakwaan portal tersebut.

Pas melalui presidennya, Hadi Awang mengambil tindakan saman terhadap editor portal tersebut, Rewcastle Brown demi menyekat imej parti itu daripada terus rosak, yang dijalankan di Mahkamah di England.

Meskipun SPRM kemudiannya mengesahkan tiada kemasukan wang 1MDB seperti yang dihebahkan, Pas kemudiannya bertindak menarik balik saman terhadap Sarawak Reports, malahan terpaksa membayar pula sejumlah besar wang kepada editornya bagi tujuan tersebut.

Lebih menghairankan, Pas juga gagal mengambil tindakan mahkamah terhadap Husam yang pernah membangkitkan isu ini kepada media, meskipun Pas pernah berjanji akan berbuat demikian ketika itu.

Menurut sumber, meskipun SPRM telah membuat pembersihan terhadap parti tersebut, namun dipercayai terdapat bukti yang jelas pengaliran wang ke dalam akaun beberapa pemimpin Pas yang dijadikan proksi telah disembunyikan daripada pengetahuan umum oleh penyiasat SPRM yang diketuai Azam Baki ketika itu.

Malah tidak mengejutkan sekiranya Azam Baki bertindak balas dengan membocorkan perkara itu kepada umum sekiranya Pas terus-terusan menekan agar tindakan tegas diambil ke atas dirinya.

Semalam, setiausaha Agung PAS Takiyuddin Hassan menegaskan tuduhan terhadap Azam merupakan cubaan “untuk menggugat kestabilan negara di bawah kepemimpinan Perdana Menteri, Ismail Sabri Yaakob.”

“Kenyataan terbuka ketua pesuruhjaya SPRM tersebut yang berupa penafian terhadap tuduhan berkenaan diharap dapat menghentikan tindakan beberapa pihak yang kelihatan sengaja membangkitkan isu seumpamanya bagi menimbulkan keraguan di kalangan rakyat…

“Dengan ini juga, beban pembuktian terletak ke atas pihak yang masih terus membuat dakwaan yang serupa bagi membuktikan segala tuduhan ke atas Ketua Pesuruhjaya SPRM berkenaan berasas, sekiranya tidak ia adalah sekadar tuduhan melulu.

“PAS yakin pihak berkuasa akan meneliti kenyataan tersebut dan menilai serta seterusnya mengambil tindakan yang adil kepada semua pihak berdasarkan fakta dan undang-undang,” katanya pada kenyataan lewat malam tadi.

Ini selepas Pemuda PAS menyarankan agar Azam direhatkan ekoran dakwaan pemilikan sahamnya itu, sehingga siasatan selesai.

Semalam, Ketua Pemuda PAS, Ahmad Fadhli Shaari berkata meskipun dia menghormati Azam, namun pegawai tertinggi SPRM itu wajar memberi laluan kepada siasatan untuk membersihkan namanya.

Fadhli turut menyarankan semua pihak yang terlibat, termasuk pegawai tertinggi SPRM direhatkan sehingga siasatan selesai bagi “memastikan ketelusan dalam siasatan, serta membuktikan keseriusan kerajaan dalam menegakkan kedaulatan undang-undang”.

Azam dilanda kontroversi hebat berhubung dakwaan pemilikan saham di dua syarikat pada 2015. Berdasarkan laporan tahunan Excel Force Bhd 2015, Azam memiliki 2,156,000 waran dalam syarikat itu setakat 21 Mac 2016. Ketika itu, Azam adalah pengarah bahagian siasatan SPRM.

Ia mengundang gesaan agar siasatan dilakukan berhubung hal itu dan Azam direhatkan daripada jawatan ketua tertinggi agensi pencegahan rasuah negara.

Ekoran itu, Azam dalam satu sidang media kelmarin berkata yang dia memaklumkan Lembaga Penasihat Pencegahan Rasuah (LPPR) bahawa akaun perdagangan miliknya digunakan oleh adiknya untuk memperoleh saham tersebut.

Saham itu telah dipindahkan kepada adiknya, Nasir Baki.

Pengerusi LPPR Abu Zahar Ujang yang turut hadir, berkata LPPR berpuas hati dengan penjelasan Azam bahawa dia tiada kepentingan kewangan mahupun konflik kepentingan dalam pemerolehan saham tersebut.

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) telah memaklumkan pihaknya akan menghubungi Azam selepas dia mengaku adiknya telah menggunakan nama akaun dagangannya untuk membeli saham.

Azam berkata dia akan memberi kerjasama penuh kepada SC.

Ketua pesuruhjaya SPRM juga telah memulakan tindakan undang-undang atas fitnah terhadap pemberi maklumat yang mendedahkan pegangan sahamnya.