Tak takut jalan sendirian jam 5 pagi, wanita warga asing puji Malaysia negara selamat

Tak takut jalan sendirian jam 5 pagi, wanita warga asing puji Malaysia negara selamat

 

Pencipta kandungan TikTok @sozi.deeb memuji Malaysia sebagai negara yang selamat untuk pengembara sambil merakam detik-detik perjalanan solonya di awal pagi.

Video TikTok @sozi.deeb, yang telah mengumpul lebih 100,000 tontonan dan 3,500 tanda suka, merakam aktiviti beliau melalui jalan-jalan yang lengang berhampiran pasar Pudu, sambil mendakwa Malaysia adalah negara yang selamat sehingga beliau boleh berjalan bersendirian di mana-mana pada bila-bila masa.

Dalam ulasannya, @sozi.deeb menyatakan kekagumannya terhadap Malaysia, dengan menyatakan,

“Salah satu sebab mengapa saya mahu tinggal di Malaysia. Jam 5 pagi, anda boleh berjalan ke mana-mana sahaja pada bila-bila masa, ia adalah negara yang selamat.”

Namun, netizen Malaysia menawarkan perspektif yang berbeza di ruangan komen.

Ramai rakyat Malaysia mempersoal dakwaan warga asing itu, sambil memberi amaran kepadanya supaya tidak berjalan sendirian pada waktu malam, terutamanya di kawasan terpencil.

Seorang netizen menyatakan bahawa keselamatan yang dirasakan pada pukul 5 pagi kerana selalunya ia adalah permulaan hari, di mana aktiviti jenayah mungkin kurang berleluasa pada waktu-waktu tersebut.

Selain itu, sebahagian netizen akui bahawa kawasan tertentu mungkin selamat, di mana seorang netizen menekankan bahawa kebanyakan rakyat Malaysia tidak akan mengambil risiko berjalan sendirian di tengah malam.